Política

Aragonès reclama a Sánchez que la taula de diàleg se celebri abans del 15 de juliol

El vicepresident del Govern diu que la data no està “clara” però que es fixarà “en els propers dies”

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha reclamat aquest dilluns al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que la taula de diàleg entre governs se celebri abans del 15 de juliol. En una trobada digital organitzada per Europa Press, Aragonès ha reconegut que la data de la trobada encara no està “clara” però que s’ha d’acordar entre els dos executius. El republicà ha exigit que la trobada es produeixi abans d’un mes i s’ha mostrat confiat que en els “propers dies” es podrà fixar. Aragonès ha argumentat que ja a la fase de desconfinament cal tornar a plantejar les “qüestions importants” i abordar el conflicte polític a partir del “diàleg” i la “negociació”. “El conflicte polític segueix aquí”, ha recordat.

“El coronavirus no acabarà amb el conflicte entre l’Estat i Catalunya. Com tampoc desapareixerà de cop la inhabilitació per una pancarta al president de la Generalitat, Quim Torra”, ha avisat Aragonès. “L’única forma de resoldre el conflicte és dialogant i negociant”, ha insistit.

Aragonès ha explicat que a la taula de diàleg defensa una amnistia pels processats per l’1-O i ha recordat l’existència d’una “causa general contra l’independentisme”. També ha dit que plantejaran la celebració d’un referèndum d’autodeterminació.

D’altra banda, sobre la possibilitat que se celebrin eleccions a Catalunya, Aragonès ha insistit que caldrà prendre una “decisió col·lectiva”. En concret, ha dit que els grans reptes és millor si s’aborden de forma “col·lectiva”. En la mateixa línia, ha dit que la resposta a la sentència del Suprem sobre la inhabilitació de Torra ha de ser “acordada” amb el conjunt de l’independentisme.

Del fet que el govern espanyol s’obri a arribar a acords amb Cs i ERC, Aragonès ha dit que no serà un “problema” per ERC perquè no es mouran dels seus posicionaments republicans. Ha dit que ERC no té “vocació de ser crossa” i ha carregat contra les receptes “liberals” de Cs per la sortida de la crisi.

Ha dit que el model d’ERC per la sortida de la crisi passa per “l’esquerra, el progrés, l’equitat i els drets i llibertats”. Ha descartat plantejaments basats en l’austeritat, el neoliberalisme i les retallades. “Són incompatibles amb nosaltres”, ha assenyalat en referència a Cs.

No a la llista unitària

El també coordinador nacional d’ERC ha tornat a rebutjat aquest dilluns una llita unitària de l’independentisme en unes eventuals eleccions catalanes. A la trobada digital organitzada per Europa Press, el republicà ha recordat que l’independentisme ha obtingut més “suports” quan s’ha presentat als comicis amb “ofertes electorals diferents”. A més a més, ha destacat que ERC “no és només independentista”. Aragonès ha explicat que la formació d’Oriol Junqueras és un partit “d’esquerres, republicà i feminista” i que hi ha “aspectes importants” que “orienten” l’acció política al Parlament i al Govern.

El PSC avala que la taula de diàleg es torni a reunir però insisteix a Torra que concreti el calendari electoral

ACN

La viceprimera secretària del PSC Eva Granados avala que la taula de diàleg es torni a reunir però insisteix al president del Govern, Quim Torra, que ha de concretar el calendari electoral.

Davant la possibilitat que es torni a convocar una trobada entre els dos executius aquest juliol, Granados ha manifestat que “hi ha disponibilitat i disposició per les dues parts i han de buscar l’encaix en les seves agendes”.

La dirigent socialista veu el govern “desbordat per les divisions internes” però creu que Torra té “tota la legitimitat” perquè va ser elegit pel Parlament. “Demanem que aclareixi el calendari, però això no és obstacle perquè, mentre tenim governs i hi ha acord per a la taula del retrobament, els dos es trobin”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona