Política

Aragonès insta a reactivar la mesa de diàleg abans d’un mes

Està convençut que s’hi posarà data en qüestió de dies

Calcula que a Catalunya li tocaran tot just 3.200 milions dels 16.000 del fons estatal, i demana que pugi a 25.000

El vicepresident Pere Aragonès va marcar ahir el 15 de juliol com a data límit per recuperar la taula de diàleg entre governs congelada arran del confinament pel coronavirus. “Cal reactivar com més aviat millor la mesa de negociació, sense excuses, abans d’un mes, perquè el conflicte continua”, deia en un esmorzar informatiu virtual a Europa Press, termini que veu “raonable” i dins del qual està convençut que “en els propers dies” es podrà tancar una data. La número 2 del PSC, Eva Granados, ja va avalar poc després la reactivació perquè “hi ha disponibilitat i disposició per les dues bandes”, si bé alhora va insistir al president Quim Torra, a qui concedia “tota la legitimitat” per liderar la part catalana, que concreti també un calendari electoral.

El vicepresident ratificava l’amnistia per posar fi a la “causa general” contra l’independentisme i un referèndum d’autodeterminació com a eixos irrenunciables de les demandes, i recordava que ja es va acordar que les conclusions a què s’arribi se sotmetran a una consulta, “i això s’ha de mantenir inalterable”. “La nova normalitat política ha d’incorporar el diàleg, la negociació i solucions democràtiques com a part fonamental”, destacava Aragonès, que insistia: “La pandèmia no acabarà amb el conflicte entre Catalunya i l’Estat”.

El número 2 del govern feia pinya amb Torra en evidenciar que el conflicte tampoc desapareixerà “a cop de limitar la llibertat d’expressió i inhabilitar el president per una pancarta”, si bé insistia a reclamar “criteris conjunts” i “decisions col·lectives” sobre el calendari electoral, vist que en poden ratificar la inhabilitació a la tardor. “Qualsevol resposta al Suprem ha de ser acordada en el conjunt de l’independentisme; serà millor que si cadascú actua individualment”, subratllava.

Aragonès assegura que caldrà afrontar el pressupost del 2021 “hi hagi o no eleccions”, ja que s’haurà d’adaptar a les necessitats de l’any vinent. Després de confirmar que l’afectació el 2020 serà d’uns 5.000 milions entre l’augment de despesa sanitària, educativa i assistencial i la caiguda d’ingressos fiscals, calculava que, del fons de 16.000 milions en transferències a les comunitats que va anunciar el govern espanyol, a Catalunya tot just n’arribaran uns insuficients 3.200. D’aquí que, per evitar picabaralles entre comunitats pels criteris de ponderació, reclamés que, aprofitant les injeccions que aportarà Europa, aquesta guardiola sigui “més ambiciosa” i s’incrementi fins als 25.000 milions per satisfer totes les necessitats. Això, sens perjudici que manté la reivindicació de disposar d’uns 10.000 milions més per afrontar polítiques de recuperació econòmica i d’ajut als sectors més afectats, en forma d’un augment del topall de dèficit permès, la lliure disposició del superàvit dels ajuntaments i l’accés directe a més fons europeus. Aragonès va tornar a parlar que cal “una ampliació i no una revisió del pressupost” del 2020, i per això s’ha ofert a treballar amb els grups per decidir “entre tots” on posar els esforços. Això sí, feia una crida explícita a socialistes i comuns, al govern de l’Estat, perquè ajudin a fer arribar al país tots els recursos necessaris.

Aragonès, a banda, va assegurar que la situació epidemiològica és prou bona perquè tot el país passi a fase 3 dijous, i a partir de llavors el govern “recuperi les competències”.

LA FRASE

No tenim cap vocació de ser el partit de la governabilitat a Espanya, sinó el de la independència de Catalunya
Pere Aragonès
vicepresident i coordinador d’erc

“El de Cs i el d’ERC són models incompatibles”

L’home fort d’ERC creu que “no té cap sentit, no és coherent” que el govern estatal es fixi també en Cs com a aliat dins d’una geometria variable al Congrés a partir d’ara, ja que el seu model neoliberal no té res a veure amb la “sortida progressista, sobre la base de drets individuals i col·lectius” que proposa ERC. En aquest sentit, no es va mostrar gaire preocupat per un canvi de socis. “Són models incompatibles i la contradicció no la tindrà ERC, sinó el govern de coalició de PSOE i Podem, que ha de decidir”, ressaltava. Segons Aragonès, ERC parlarà del pressupost espanyol si es mantenen les condicions de diàleg pactades en la investidura, però va avisar que no és “crossa de ningú” i no és al Congrés per garantir la governabilitat de l’Estat sinó per fer Catalunya independent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona