Política

Capella, sobre Borràs: “Cal un pacte dels independentistes per denunciar persecució però també esvair qualsevol dubte”

La consellera veu una reforma del delicte de sedició com un “pedaç” i aposta per l’amnistia com a “solució real”

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha defensat un pacte de les forces independentistes per denunciar la persecució i alhora esvair “qualsevol ombra de dubte” sobre l’actuació de la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). En una entrevista a ’Ràdio 4’, Capella ha assenyalat que el Congrés votarà a favor que Borràs sigui jutjada independentment del que faci ERC i l’independentisme, en referència al suplicatori que es votarà la setmana que ve. “Només cal que fem els números”, ha afegit. D’altra banda, la consellera ha qualificat de “pedaç” una eventual reforma del delicte de sedició i ha apostat per l’amnistia com a “solució real”.

Capella ha defensat que s’ha de buscar la “millor fórmula” perquè les forces independentistes aconsegueixin dos objectius respecte el suplicatori sobre Borràs. D’una banda, denunciar la persecució de l’independentisme i, de l’altra, “esvair qualsevol ombra de dubte”. No ha volgut avançar què farà el grup parlamentari d’ERC al Congrés en la votació de la setmana que ve argumentant que ho anunciaran els responsables del grup a Madrid.

“Un independentista no es pot saltar un semàfor en vermell perquè qualsevol qüestió es magnifica a la enèsima potència. Quan dic que no et pots saltar el semàfor vermell és perquè t’acabaràs convertint en el responsable del que ha passat en els darrers 30 anys. Hem de ser molt escrupolosos amb les nostres accions i explicar-nos molt bé”, ha afegit.

Segons ha resumit Capella, la fórmula ha de passar per “transparència màxima i per denunciar la causa general que existeix contra l’independentisme”.

Segons la consellera, la solució real a un conflicte polític és l’amnistia perquè “ho soluciona tot, dona cobertura i és el reconeixement de la situació”. “La resta són petits pedaços”, ha reblat. I ha afegit que una solució política vol dir abordar totes les qüestions, inclosa la situació dels independentistes presos i “exiliats”.

Capella ha explicat que hi ha un grup d’experts que està analitzant en què ha fallat l’administració durant la pandèmia en matèria de justícia, i s’està preguntant si és normal que tanquessin tots els palaus de justícia i els jutjats només es dediquessin a qüestions “molt determinades” decidides pel CGPJ. També si s’havia de deixar “a la intempèrie” el dret a la tutela judicial efectiva i el dret de defensa.

En tot cas, ha explicat que en aquest temps s’han fet 1.600 actuacions judicials de forma telemàtica. En preguntar-li si preveu un col·lapse per l’activitat judicial que ha estat aturada, ha indicat que cal buscar solucions per evitar-ho, com ara prendre mesures perquè no tots els assumptes acabin judicialitzats. Ha posat d’exemple la mediació i la segona oportunitat amb deutors de bona fe. “Per què totes les pèrdues de maletes han d’anar a un jutjat mercantil?”, ha preguntat. També ha qüestiona que calgui litigar sobre les clàusules sol quan ja hi ha un tribunal europeu que s’hi ha pronunciat.

En matèria de presons, ha reconegut que va ser dolorós prendre la solució de suspendre els vis a vis, però ha indicat que es va buscar la manera de compensar-ho amb les videotrucades, “que han vingut per quedar-se”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries