Política

La monarquia espanyola, d’escàndol en escàndol

Un empresari amic de Joan Carles I i presumpte testaferro seu va pagar part de la lluna de mel de Felip i Letícia, de mig milió de dòlars

L’altra meitat la va pagar l’emèrit

La llista d’escàndols que esquitxen la corona espanyola sembla no tenir fi i ja no assenyalen només Joan Carles I, sinó que afecten cada cop més el seu fill, Felip VI, que divendres complia sis anys al capdavant de la monarquia amb la reputació de la institució més enfonsada que mai.

Amb el títol La lluna de mel secreta de mig milió de dòlars del rei d’Espanya pagada per un pare deshonrat, el britànic The Telegraph, revela que l’empresari Josep Cusí, amic de regates de Joan Carles I, va pagar més de la meitat del viatge de noces dels aleshores prínceps d’Astúries Felip i Letícia, el 2004. Un viatge que va costar 467.500 dòlars, de què Cosí en va pagar 269.000, segons el rotatiu, que posa l’accent també en el secretisme que va envoltar la lluna de mel dels actual reis d’Espanya. L’altra meitat la va pagar Joan Carles de Borbó.

La informació, firmada pel periodista James Badcock, suggereix que Cusí va actuar de testaferro de l’ara rei emèrit. Badcock és l’autor de l’article que va revelar, el març passat, que Felip VI era el segon beneficiari del compte secret vinculat amb la donació milionària que l’Aràbia Saudita hauria suposament fet a Joan Carles I per les obres del TAV a la Meca i que va forçar l’actual cap d’estat a dir que renunciava a l’herència del pare, amb què admetia, implícitament, la culpabilitat del progenitor en l’escàndol sobre la seva fortuna i el diner d’origen presumptament il·lícit.

Una llarga relació

En l’article, The Telegraph diu que Cusí, de 86 anys, va pagar aquesta part del viatge de noces de Felip i Letícia a través de Navilot SL. El rotatiu britànic explica que l’amistat entre l’empresari català i el monarca es remunta a principi dels anys setanta i han participat junts –Joan Carles I com a patró i Josep Cusí com a armador i tripulant del Bribón II– en diverses regates. Cusí ha dirigit la construcció de diversos vaixells del monarca, l’ha acompanyat en caceres, viatges privats i, fins i tot, ha estat al seu costat quan s’ha sotmès a revisions o operacions a Barcelona.

Ha de tornar els diners?

Explica que Navilot SL, l’empresa de Cusí, va ser constituïda el 1989 i es dedica a llogar béns immobiliaris. El 2017, tenia uns actius valorats en quatre milions i mig d’euros, però va declarar unes pèrdues de 49.220 euros.

The Telegraph, que destaca el baix perfil que Felip VI ha tingut durant la pandèmia, es pregunta si hauria de tornar els diners de les seves vacances del 2004. I si és així, a qui? “El rei Felip ha intervingut poc durant la crisi de la Covid-19 i el seu únic missatge televisat, a l’inici de l’estat d’emergència, declarat al març, es va trobar amb una protesta a gran escala als balcons de tot el país”, recorda.

Més Corinna

Ni la casa reial ni Cusí haurien volgut parlar amb el rotatiu britànic sobre el viatge de noces, que, el 2013, la revista Vanity Fair va avançar que havia estat organitzat Corinna Larsen, l’amant de Joan Carles I fins a l’escàndol de Botswana, el 2012.

Qui sí que va parlar amb The Telegraph va ser Pablo Echenique, portaveu de Podem. “Si es confirma aquesta informació, és un tema molt seriós i posa en dubte la versió dels esdeveniments que Felip VI ha mantingut fins ara”, va dir. “Volem anar a l’arrel de la qüestió, no només investigar les comissions saudites corruptes de Joan Carles, sinó tots els diners de les empreses de la monarquia”, va declarar Gabriel Rufián (ERC) al mitjà britànic.

LA XIFRA

467.500
dòlars
va costar el viatge de noces de Felip i Letícia, el 2004, de què part va pagar un empresari i presumpte testaferro de Joan Carles I.

El viatge de noces del “senyor i la senyora Smith”

El viatge de noces de Felip i Letícia va començar a Jordània, després del casament reial a la catedral de l’Almudena de Madrid, el 22 de maig del 2004, i va acabar a l’agost. Des del regne haiximita, explica The Telegraph, els aleshores prínceps d’Astúries van volar a les Fiji, on es van allotjar durant cinc nits en un exclusiu complex turístic de Wakaya de només deu suites de luxe, situat enmig de selva tropical i envoltat d’una barrera d’esculls de corall. La factura de l’hotel va pujar 33.000 dòlars. Es tracta d’un luxós establiment on han passat vacances personalitats com ara Bill Gates, Pierce Brosnan, Michelle Pfeiffer, Russell Crowe i Nicole Kidman. Abans de deixar l’hotel, els noucasats van escriure una nota d’agraïment al personal: “Quin paradís tan meravellós i llunyà! Hem passat un temps esplèndid aquí, lluny de la realitat ocupada i tan ben tractats pel seu personal sempre somrient... Una part molt especial de la nostra lluna de mel! Els nostres millors desitjos per a tothom a Wakaya”, diu la nota signada per “Felip d’Astúries” i “Letícia, princesa d’Astúries”. Aquest va ser el primer tram del viatge, ja que va continuar per Samoa, Califòrnia i Mèxic, però sota els pseudònims “poc imaginatius: el senyor i la senyora Smith”, diu The Telegraph . La factura total del viatge, que es va allargar fins al mes d’agost, va pujar a 467.000 dòlars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona