Política

La fiscalia demana tres anys de presó per als dos mossos que acompanyaven Puigdemont quan se’l va detenir a Alemanya

Considera volien ajudar l’expresident a tornar a Bèlgica i evitar que s’executés l’ordre de detenció

La fiscalia de l’Audiència Nacional demana tres anys de presó per un delicte d’encobriment per als dos Mossos d’Esquadra que acompanyaven Carles Puigdemont quan se’l va detenir a Alemanya. A l’escrit, la fiscalia considera que els investigats van ajudar l’expresident, conscients que era investigat a Espanya, i que s’havia emès una ordre de detenció. “La intenció dels acusats era ajudar Carles Puigdemont a torna a Bèlgica i evitar la seva identificació en algun lloc on es pogués executar la ordre europea de detenció. L’AN va proposar el mes de febrer jutjat els dos mossos i va acordar l’arxiu de la causa contra els altres dos acompanyants de l’expresident, Josep Maria Matamala i Lluís Alay.

A l’escrit d’acusació, la fiscalia relata que els dos mossos van aprofitar els dies lliures que tenien per desplaçar-se a Waterloo i allà, uns dies després, el 23 de març del 2018 una persona “no identificada” els va demanar que anessin a buscar Puigdemont i que el traslladessin a Brussel•les. “Els dos acusats van sortir de Brussel•les conduint un cotxe i van arribar a Estocolm a una hora per determinar. En aquesta ciutat van recollir Carles Puigdemont i van iniciar el retorn a Brussel•les”, relata.

Només dos dies després, el 25 de març, agents de la policia alemanya (BKA) van interceptar el vehicle en un aparcament d’autopista, a la frontera entre Dinamarca i Hamburg. Un cop identificat, van detenir Puigdemont “al existir una ordre de detenció expedida per les autoritats judicials espanyoles interessant la seva entrega”. A la resta d’ocupants, els dos mossos i Matamala i Alay, van poder continuar el viatge després d’identificar-los.

La fiscalia recorda que la ordre de detenció es va emetre quan Puigdemont estava a Helsinki, on s’havia desplaçat el 22 de març procedent de Suissa i el mateix dia de l’emissió, el 23 de març, va abandonar Helsinki.

A la interlocutòria on l’Audiència Nacional proposava jutjar els dos agents per encobriment, el magistrat Manuel Gacía Castejón, remarcava que “malgrat la seva condició de funcionaris de la policia i amb ple coneixement que Puigdemont tenia una ordre de detenció europea, el van ajudar a intentar evadir la justícia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

euskadi

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts