Política

Jové i Salvadó aporten al TSJC els 1,6 milions amb donacions

La Caixa de Solidaritat i Amnistia i Llibertat entreguen aquesta part de la fiança

La jutgessa espera que el Tribunal de Comptes indiqui que té els 2,8 milions de l’1-O reclamats a l’exsecretari d’Economia

“No hem estat ni estarem mai sols. Som milers plens de solidaritat i determinació. Seguim sense renúncies per la llibertat, la democràcia, la justícia i la República catalana. Moltes gràcies per ser-hi sempre incondicionalment! Amb vosaltres fins a la victòria!”, piulava ahir el diputat d’ERC i exsecretari general de la Vicepresidència i Economia, Josep Maria Jové, per agrair als ciutadans de Catalunya que hagin col·laborat en aportacions per recollir 1,6 milions d’euros que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li exigia, a ell i a l’exsecretari d’Hisenda i també diputat d’ERC, Lluís Salvadó, per haver organitzat l’1-O. El TSJC va informar que la Caixa de Solidaritat i l’associació Amnistia i Llibertat havien dipositat els 1,6 milions d’euros ahir, que és quan finalitzava el termini per fer-ho.

L’alt tribunal també va detallar que pel que fa als 2.888.881 euros de fiança exigits nomes a Jové per l’1-O, la magistrada instructora, Maria Eugènia Alegret, “està pendent de conèixer” si el Tribunal de Comptes considera que ja està abonada en haver rebut la fiança de la causa de l’1-O del Suprem. Així ho va al·legar al TSJC l’advocada de l’exsecretari d’Economia perquè no es reclamés dos cops pels mateixos conceptes.

A finals de febrer passat, la magistrada del TSJC va processar Jové i Salvadó pels delictes de desobediència, prevaricació, malversació de fons, i revelació de secrets, que impliquen penes de presó i d’inhabilitació per a càrrec públic. I, un cop aportada la fiança, ara la fiscalia hauria de presentar el seu escrit d’acusació i les penes que demana per als dos diputats d’ERC, com a impulsors del referèndum d’autodeterminació. Després ho han de fer les advocades defensores, i finalment el TSJC ha de fixar la data del judici.

Paral·lelament, el jutjat d’instrucció 13 de Barcelona també ha acabat la instrucció contra una trentena de funcionaris i d’empresaris pels mateixos fets de l’1-O, on inicialment eren Jové i Salvadó, però en obtenir l’acta de diputats la seva causa va ser derivada a l’alt tribunal català en ser aforats. Aquí també resta que la fiscalia i les defenses presentin els escrits, i que es fixi data de judici, que se celebrarà a l’Audiència de Barcelona.

Al jutjat de Barcelona també hi ha dipositada una fiança de 5,8 milions d’euros pels mateixos conceptes de l’1-O, pel que fa als quals la Caixa de Solidaritat ha reclamat el seu retorn, en estar ja consignada al Tribunal de Comptes.

La nounada associació Amnistia i Llibertat, que es defineix com una entitat que “vetlla pel compliment dels drets humans i que denuncia la causa general contra l’independentisme”, va explicar, en un comunicat, que ha aportat “dues terceres parts de la fiança d’1.634.785,49 euros a través de bons solidaris”. Hi afegeix que són “petits préstecs solidaris que es retornaran en un màxim de tres anys” i així comparteix la tasca de la Caixa de Solidaritat, de la qual va destacar que “la seva ajuda ha arribat a més de 300 persones represaliades, moltes d’anònimes”. ERC també va agrair als ciutadans el seu esforç en col·laborar amb les donacions als encausats.

LA XIFRA

4
són els delictes
relacionats amb l’1-O dels quals s’acusa Jové i Salvadó: desobediència, prevaricació, malversació de fons i revelació de secrets.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona