Política

Romeva defensa el “poder transformador” de l’esport a la presó

L’exconseller participa en un debat en línia sobre la pràctica esportiva i la reinserció

“Concebo la presó des d’una perspectiva republicana: el seu objectiu és la creació d’un ciutadà actiu, i l’esport és una eina per assolir-lo”, assegura

L’exconseller Raül Romeva ha reivindicat la pràctica de l’esport a la presó com un “espai de llibertat” i ha defensat el seu “poder transformador” en el marc de la reinserció.

Romeva ho ha dit en una conferència telemàtica organitzada per la Delegació del Govern a França sobre el paper de l’esport en la reinserció dels presos, en la qual també han participat l’exministra francesa de Joventut i Esport Marie-George Buffet i l’exfutbolista i exseleccionador de França Raymond Domenech.

“Jo concebo la presó des d’una perspectiva republicana, amb la idea que l’objectiu de la presó és la creació d’un ciutadà actiu. L’esport pot ajudar perquè permet el treball en equip i la promoció dels valors”, ha assegurat Romeva.

Segons ell, l’esport té una “capacitat de mobilització increïble” i per això té un gran potencial a les presons.

L’exconseller, que ha defensat la presó com un espai “educatiu”, ha demanat no confondre “el fet de pagar un deure amb la societat amb l’obligació d’estar tancat”. “En una lògica republicana, la privació total de llibertat només hauria de ser un recurs pels casos en què les persones són un perill per la societat”.

“La presó pot servir per tancar les persones o bé per ajudar-les a trobar altres camins. Aquí és on l’esport pot marcar la diferència: és una eina que, ben utilitzada, pot ser molt útil per a la reinserció, i cal tenir a disposició de l’objectiu del treball penitenciari”, ha remarcat Romeva que ha explicat la seva tesi doctoral que prepara des de la presó de Lledoners.

En aquest sentit, ha reivindicat la necessitat de “mesures alternatives” a la presó perquè els condemnats “paguin el deute amb la societat”.

Durant l’acte, que ha estat moderat pel periodista esportiu francès Nelson Monfort, l’exconseller ha reivindicat l’esport com un “llenguatge universal” que “uneix” els detinguts en un “objectiu comú”. Romeva ha defensat la transformació de les presons en espais “educatius” que creïn “ciutadania activa”.

De la mateixa manera que Romeva, Marie-George Buffet ha reivindicat la pràctica de l’esport a les presons com un “moment de llibertat i creació”. “L’esport no pot solucionar tots els problemes, però és un element que pot afavorir la reinserció”, ha dit. L’exministra francesa ha remarcat també la importància de fomentar l’esport entre les dones.

Raymond Domenech ha coincidit que l’esport a la presó representa un “moment d’evasió”. “L’esport pot ajudar a evadir-se, però no a reinserir-se”, ha indicat. L’exfutbolista ha subratllat que per afavorir la reinserció dels presos cal donar-los alternatives per viure, com per exemple oportunitats laborals.

En una intervenció a l’inici de l’acte, el conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, ha expressat la seva “admiració” per Romeva i ha remarcat la “importància” de la pràctica d’esport a les presons “des del punt de vista físic i mental”. En aquesta línia, ha reivindicat l’esport com una “eina eficaç” per a la reinserció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona