Política

Moció en el ple de Figueres per retirar la medalla d’or de la ciutat al rei emèrit

La presentaran CUP-Guanyem Figueres, ERC i Canviem Figueres en el pròxim ple d’aquest mes de juliol

El sentit dels vots del PSC i Junts serà decisiu

El ple del juliol a Figueres debatrà una moció per retirar la medalla d’or de la ciutat al rei emèrit. La distinció va ser atorgada a Joan Carles I de Borbó l’any 1999, pel llavors alcalde Joan Armangué (PSC). El text per retirar aquesta distinció serà presentat conjuntament per la CUP-Guanyem Figueres, Esquerra Republicana de Catalunya i Canviem Figueres, tres de les quatre formacions que integren l’actual govern municipal. Sols, però, aquests tres grups no sumen prou vots perquè s’aprovi la moció i el sentit del vot o l’abstenció del PSC (soci de govern dels qui presenten la moció), i de Junts per Figueres i Cs (a l’oposició) serà decisiu. Fins al dia d’avui la CUP ja ha impulsat en diverses ocasions mocions per retirar aquesta medalla al rei emèrit, que per ara no han prosperat pels vots en contra del PSC i l’antiga CiU.

Fonts de Junts per Figueres es limitaven ahir a indicar que no tenen la decisió presa i que esperaran a conèixer el text exacte de la moció que es debatrà.

En un comunicat, les tres formacions que donen suport a la moció justifiquen el seu vot favorable: la CUP (impulsora de la iniciativa) ho argumenta “pel llegat franquista que representa la monarquia espanyola i la conducta impròpia d’un cap d’estat que ha demostrat l’actual rei emèrit”. ERC ressalta que “aquesta és una anomalia fruit de la Transició i que els governs municipals tenen l’obligació de revisar aquests actes”. Canviem Figueres recalca que “el republicanisme, i també el progrés van ser uns dels principis de l’acord de govern”.

Una efemèride de fa 21 anys

El rei Joan Carles va rebre la medalla d’or de Figueres el 28 de juny del 1999, en la visita que va fer a la ciutat, juntament amb la infanta Cristina, per impulsar el 25è aniversari del Museu Dalí. La reina Sofia no hi era (explicava El Punt l’endemà), perquè s’havia refredat en un viatge recent a la Costa d’Ivori. El president de la Generalitat, Jordi Pujol, i el ministre Josep Piqué van acompanyar el monarca. També un grup de pocs manifestants es va concentrar contra la visita reial a la plaça de l’Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona