Política

El nou partit de Puigdemont es constituirà el 25 de juliol

L'expresident anuncia la convocatòria d’una assemblea al marge del PDeCAT

L’expresident, consellers del govern i els presos aposten per crear una “eina transversal, plural i eficaç” al servei de la República

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont crearà un nou partit aquest mateix juliol.

Puigdemont; el president de la Crida, Jordi Sànchez, consellers del govern com Meritxell Budó o Damià Calvet i els presos del PDeCAT han anunciat aquest dijous la convocatòria d’una assemblea el proper 25 de juliol en la que Junts per Catalunya (JxCat) es constituirà com a partit, al marge del PDeCAT.

En un manifest titulat ‘Junts, per Catalunya’ i que han compartit aquesta tarda a les xarxes socials amb l’etiqueta #JoTambéHiSeré, els impulsors de la nova formació es posen com a objectiu crear un  “eina transversal, plural i eficaç” al servei de la República i les persones.

“Per defensar la llibertat en la seva plenitud, i amb voluntat de superar febleses i debilitats fruit de la repressió i també incorporant els aprenentatges adquirits aquests darrers anys, les persones sotasignants assumim la responsabilitat d’impulsar la constitució en forma de partit de l’espai polític que des del desembre del 2017 s’ha articulat al voltant de Junts per Catalunya”, diu l’escrit.

El manifest situa la nova formació com un espai clarament independentista: “Aspirem a governar les nostres institucions des del compromís de l’assoliment democràtic de la independència de Catalunya”. “Per això ens disposem a aplegar el corrent central del catalanisme –avui majoritàriament independentista– amb l’articulació d’una agenda social, econòmica i modernitzadora d’un país petit en dimensions però gran en aspiracions”, es proposen els impulsors del nou partit.

interpel·len les persones que creuen que l’Estat no té “cap voluntat de reformar-se ni tan sols de transformar-se en una democràcia i una economia socialment responsables i de prestigi al món”, per tal que se sumin al projecte. També es comprometen a “accelerar el Procés”.

“És l’hora de la generositat i la responsabilitat, el moment d’abandonar tensions estèrils i mirades sovint massa egocèntriques i enfocades al petit espai de cadascú”, continua el manifest.

És per això que es proposen crear un partit que esdevingui “l’instrument més útil i eficaç al servei d’aquests objectius i per a totes les persones”.

En aquest sentit, conviden a sumar-se al projecte a tots aquells que creuen que l’Estat espanyol “no té cap voluntat de reformar-se ni tan sols de transformar-se en una democràcia i una economia socialment responsable i de prestigi al món”.

També apel·len als votants del referèndum de  l’1 d’octubre i a les persones que a les eleccions del 21 de desembre de 2017 van confiar en Junts per Catalunya.


Ruptura imminent
Amb aquest moviment, Puigdemont tira pel dret sense esperar que es desencallin les negociacions amb el president del PDeCAT, David Bonvehí, i la majoria de la direcció de la formació hereva de CDC, que volia mantenir les converses per a l’endreça de l’espai postconvergent. Les converses s’aboquen al fracàs després de l’anunci de l’expresident, però el debat continua obert. Puigdemont i el seu entorn reivindiquen per al nou partit les sigles de JxCat, que formalment són propietat del PDeCAT.

El manifest està signat per una cinquantena de persones però destaquen absències com les del president del govern, Quim Torra; la cúpula del grup de JxCat al Parlament, amb Albert Batet i Eduard Pujol; els consellers Jordi Puigneró -que sona com a favorit de Puigdemont per ser el candidat efectiu- o Miquel Buch -que aspira a liderar el nou partit. Tampoc hi són l’eurodiputada a l’”exili” i exconsellera Clara Ponsatí, o la també exconsellera i líder de JxCat a Madrid, Laura Borràs.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona