Política

NIL PAPIOL

ALCALDE D’HOSTALRIC

“Càritas té ara el doble d’usuaris”

“Les circumstàncies no acompanyaven per fer la festa major”

“L’acció de l’home és desmesurada i en paguem les conseqüències”

Resposta pendent
Hostalric –4.292 habitants segons l’Idescat del 2019– va rebre un fort impacte pel ‘Glòria’. Papiol diu que la Generalitat i la Diputació els oferiran ajuts, però que l’Estat espanyol encara no els ha respost. En el ple del febrer es va demanar que el poble i la conca de la Tordera fossin declarats “zona afectada per una emergència de protecció civil” (zona catastròfica).

Graduat en ciències ambientals (UdG) i antic responsable de projectes estratègics del Gabinet del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Nil Papiol i Champagne (Barcelona, 1990) és l’alcalde més jove de la Selva. Militant d’ERC i cap de llista de Sumem (vuit regidors d’onze del ple; Junts en té tres), Papiol diu que el més greu de la Covid-19 es veurà en els pròxims mesos.

Com els ha afectat la Covid-19?
No hem patit en excés en contagis i defuncions, com altres pobles en comparació amb les ciutats. El més greu és ara que hi ha situacions familiars en què la gent ho passa malament, com ha passat durant el confinament amb els infants i la gent gran. El repte és ara com tornem a la normalitat, com els infants fan activitat lúdica i de lleure i com la gent gran fa tallers de memòria i altres activitats, i com les entitats s’activen i com ho passa la gent a l’atur, en expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) o que feien feines no regularitzades i gent que no tenia ingressos. De fet, s’ha duplicat el nombre d’usuaris a Càritas.
On és la seu de Càritas d’Hostalric? Quants usuaris tenen ara?
Càritas és a la rectoria. Han passat a un centenar d’usuaris; abans en tenien cinquanta. Gent que estava al llindar [de la pobresa], que anava a bosc, que cosia..., que feia feines no declarades i podia omplir la nevera. Ara no hi ha feina d’aquest tipus i hi ha gent que ha quedat a l’atur i no cobra cap prestació.
Com ha ajudat l’Ajuntament a Càritas?
Hi ha hagut gent de la brigada que els ha donat suport amb descàrregues de material. Al ple de maig, a més, vam incrementar en 20.000 euros la despesa en atencions socials per donar suport econòmic (fins a arribar a una partida total de 45.000 euros). Una part és per a Càritas i l’altra per a beques d’estudis, perquè els nens puguin anar a casal i per a activitats extraescolars.
Vostè és ambientòleg. Com veu el que ha passat amb la Covid-19?
De plantejaments, en tinc molts. Suposo que va en la línia que estem esprement al màxim l’entorn i el planeta. L’entorn està molt globalitzat i estem cada vegada més en contacte amb la natura i els recursos naturals...
I l’acció de l’home és desmesurada...
Sí, l’acció de l’home és desmesurada i en paguem les conseqüències. No sé si la Covid-19 es va escapar del laboratori o és perquè algú es va menjar un ratpenat. Però estem en contacte amb noves zones.
Què han deixat de fer al poble?
Vam deixar de fer la fira medieval per Setmana Santa. I ara hem suspès la festa major, que teníem [justament] aquest cap de setmana. No fem res de res. Hauríem pogut fer una festa major de mínims, però els concerts i les barraques no es podien fer. I fer teatre o un concert assegut amb les mesures de salut que havíem de tenir en compte, tan exigents, no valia la pena. Hi hauria d’haver unes 200 persones amb mascareta allà a la zona poliesportiva. Havíem de pagar lloguer d’equips de so, de l’escenari i sense ambient festiu. La festa és un espai on tots els veïns han de poder participar. I com que les circumstàncies no hi acompanyaven, l’equip de govern va decidir no fer-la d’acord amb els informes del Procicat i del Departament de Salut. No hi havia les condicions per fer una festa major. Sabent molt greu, no es farà i alguns actes els farem per la Fira de Sant Miquel al setembre.
En la represa de l’activitat, li fan recança les reunions en llocs tancats, com ara a la seu de l’Ajuntament. Com treballen ara?
En les reunions mirem de tenir les finestres obertes i que hi hagi distància. Hem incrementat molt la neteja i hem duplicat les despeses en infecció, en gel, en mascaretes. Se’n recomana l’ús a l’ajuntament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona