Política

Sense acord per trobar recursos contra la Covid-19

JxCat, ERC, Cs i el PP voten en contra d’impulsar una taxa a les grans fortunes

Els grups parlamentaris a la cambra catalana van aprovar ahir tirar endavant algunes mesures socials per fer front a la crisi de la Covid-19, però van ser incapaços de consensuar les mesures econòmiques que haurien de permetre tirar endavant aquest pla d’acció, amb la qual cosa es corre el perill que les resolucions aprovades ahir quedin en paper mullat o en una simple carta als Reis.

La votació, a més a més, va oferir una imatge força paradoxal quan el sentit de vot d’alguns grups ahir a la cambra catalana anava en sentit contrari al que reclamen a la cambra espanyola. Tot plegat va comportar que no hi hagi acord per crear cap front comú ni per treballar aquí plegats ni per negociar amb Madrid.

Primer, JxCat i ERC es van quedar sols votant a favor d’una proposta de resolució que demanava al govern espanyol un augment del sostre de dèficit fins a l’1% i permís perquè els ajuntaments puguin disposar del superàvit i romanent. També denunciava l’infrafinançament estructural de Catalunya i reclamava els deutes pendents. El text no va tirar endavant.

Seguidament, també es va rebutjar, a iniciativa dels comuns, impulsar una taxa sobre les grans fortunes, una reforma de l’impost de societats per establir una tributació mínima del 15% de les grans corporacions i d’un 18% en entitats financeres, i la reforma de l’IRPF amb un augment de dos punts a les rendes superiors als 130.000 anuals i quatre punts les de més de 300.000. La CUP-CC i el PSC s’hi van mostrar favorables però no ERC, JxCat, Cs i el PP.

També es va rebutjar la proposta de la CUP d’impulsar una empresa farmacèutica pública, tot i que sí que va tirar endavant la seva iniciativa que insta el govern a “dotar l’atenció primària dels recursos humans i materials necessaris per poder desenvolupar el servei de seguiment de contactes positius de la Covid-19”. Salut s’ha compromès a fer marxa enrere en l’adjudicació a Ferrovial, però es desconeix com es pagarà tot.

Ni centralisme de l’Estat ni eleccions

La cambra catalana també va tombar una proposta dels comuns que instava el president de la Generalitat a convocar eleccions “davant un govern esgotat, incapaç de liderar la reconstrucció”, resava el text, que només va obtenir els vots a favor del PSC, els comuns i el PP. D’altra banda, JxCat i ERC van carregar contra els afanys de centralització del govern espanyol.La diputada Marta Madrenas (JxCat) creu que els decrets d’estat d’alarma van ser una “llosa” per als interessos de la ciutadania i la republicana Anna Caula va criticar els comuns que reclamin a la cambra catalana el que no fan a l’espanyola tot i formar part fins i tot de l’executiu espanyol de Pedro Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona