Política

Regne Unit

Escàndol a la casa reial

La vergonya dels Windsor

La vinculació del príncep Andreu amb el cas de pederàstia d’Epstein amenaça de provocar una crisi a la monarquia britànica

El duc de York, assenyalat per una de les víctimes, ha confiat la seva defensa a l’advocada de Pinochet

La monarquia britànica no aconsegueix distanciar-se del príncep Andreu, tercer fill d’Elisabet II, involucrat en l’escàndol de pederàstia de Jeffrey Epstein, i el cas amenaça de sumir-la en una crisi sense precedents. La detenció aquesta setmana de l’aristòcrata anglesa Ghislaine Maxwell, exparella del pedòfil Epstein, als Estats Units, ha tornat a situar l’escàndol en primera pàgina i ha tacat el nom de la reina.

El príncep Andreu era amic íntim d’Epstein, l’empresari nord-americà acusat d’abusar de menors i traficar-hi i trobat mort l’estiu passat a la cel·la de la presó de Nova York on esperava l’inici del judici. La situació es va complicar quan al setembre una de les “esclaves” d’Epstein, Victoria Roberts, va acusar el duc de York d’haver abusat d’ella en tres ocasions el 2001, quan tenia 17 anys, a la casa de Maxwell a Londres. Fins i tot va mostrar una foto d’ella amb el príncep en aquella casa. Andreu d’Anglaterra, vuitè en la línia de successió, va concedir una entrevista a la BBC el novembre passat per demostrar la seva innocència, però va provocar l’efecte contrari. L’entrevista va ser tan nefasta que la reina el va obligar a apartar-se dels seus deures públics, a renunciar al sou de 290.000 euros anuals i a treure la seva oficina de Buckingham.

Ghislaine Maxwell està acusada de vuit delictes relacionats amb el tràfic de menors com a esclaus sexuals i s’enfronta a 35 anys de presó. Una amiga del fill favorit d’Elisabet II ha explicat a la premsa britànica que no trairà el príncep Andreu perquè la va ajudar quan es va instal·lar a Nova York i que abans involucrarà Bill Clinton i Donald Trump en el cas.

També s’ha obert una guerra dialèctica entre els advocats del duc de York i la fiscalia dels Estats Units, que assegura que el príncep no vol col·laborar en la investigació, mentre que els seus advocats ho neguen. Recentment s’ha filtrat que el Departament de Justícia dels Estats Units va enviar una petició formal al govern britànic per interrogar-lo a través del tractat d’assistència legal mútua. Això l’obliga a presentar-se de manera voluntària a Nova York o a declarar davant d’un tribunal britànic.

Per defensar-se i netejar la seva imatge, el tercer fill de la reina d’Anglaterra ha contractat la poderosa firma d’advocats Blackfords, amb la prestigiosa advocada Clare Montgomery, que ja va representar Augusto Pinochet el 1998 quan va ser detingut a Londres per delictes de genocidi, tortures, terrorisme internacional i desaparicions. Montgomery va aconseguir que el dictador fos alliberat i pogués tornar a Xile. També integra l’equip legal Gary Bloxsome, que ha defensat les tropes britàniques per crims de guerra.

No se sap com el príncep s’està pagant aquesta defensa milionària. La Casa Reial britànica diu que no hi té res a veure. El seu aïllament del duc de York és cada cop més pronunciat. El febrer passat, Elisabet II va cancel·lar la tradicional festa d’Andreu per celebrar el seu 60è aniversari. Andreu s’ha vist forçat a vendre un xalet suís que li va costar 21 milions d’euros per només sis per una demanda d’impagament. La Casa del Rei insisteix que no té res a veure amb el duc de York, però ell manté tots els títols honorífics i continua residint a l’espectacular mansió de Windsor, al costat d’Elisabet II, on va viure la reina mare fins a la seva mort el 2002. I cada cop que s’acusa el príncep, apareix el nom de la monarca.

3
ocasions
assegura Victoria Roberts que va abusar d’ella Andreu d’Anglaterra el 2001, quan tenia 17 anys, a la casa londinenca de Ghislaine Maxwell, l’exparella d’Epstein, detinguda per l’FBI dijous passat a New Hampshire (EUA).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona