Política

Aragonès insta a confrontar-se en la taula de negociació

El coordinador nacional d’ERC replica indirectament a Comín que “la millor manera” d’acarar-se amb l’Estat és seure i plantejar l’amnistia i l’autodeterminació

El vicepresident vol que Sánchez “mogui fitxa”

“Confrontació” és la paraula que va fer servir l’exdiputat d’ERC Toni Comín, impulsor del nou partit de Carles Puigdemont, dissabte a Perpinyà –on es reunia el Consell per la República– per advertir que l’embat amb l’Estat és inevitable per culminar el procés d’independència. I és la mateixa paraula que va utilitzar ahir, en un diàleg indirecte, el vicepresident i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, després d’una visita a la presó de Lledoners, per avisar que “la millor manera” de confrontar-se amb l’Estat és seure en la taula de negociació entre els governs espanyol i català per plantejar l’amnistia, l’autodeterminació i la independència.

Aragonès, que sortia de visitar el president del partit, Oriol Junqueras, i l’exconseller d’Afers Exteriors Raül Romeva, remarcava així l’aposta estratègica dels republicans per continuar avançant, que és la negociació a què la formació va arrossegar el president espanyol, Pedro Sánchez, per aritmètica parlamentària, davant de l’espai de JxCat, i especialment de l’entorn de Puigdemont, que veu “inevitable” continuar el xoc per assolir l’estat propi.

En qualsevol cas, Aragonès va instar l’Estat a “moure fitxa” i a plantejar la seva proposta per resoldre el conflicte polític de manera democràtica, no pas amb la repressió: “Va ser la gran pregunta que vam fer al govern de l’Estat en la primera reunió de la taula: «Què proposeu als milions de catalans que volem exercir el dret a l’autodeterminació? Quina és l’alternativa de l’Estat?»”

El vicepresident va evidenciar que la repressió continua pel fet mateix d’haver de visitar els seus companys a la presó. En aquest sentit, va recalcar que la proposta de les juntes de tractament dels centres penitenciaris on hi ha presos polítics –Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras– d’atorgar-los el tercer grau “és un petit pas, però no és el definitiu, que ha de ser la llibertat i l’amnistia”. Aragonès vol plantejar justament l’amnistia en la pròxima reunió entre governs, que espera que sigui aquest mes de juliol, que va corrent. L’executiu de Pedro Sánchez la situa abans de l’agost. Abans, però, ha de tenir lloc una reunió entre els partits i les entitats independentistes per preparar-la.

El vicepresident va evitar especular sobre la data de les eleccions –és una potestat exclusiva del president– i es va limitar a assegurar que “ERC està preparada” i “no té por de les urnes”.

L’espasa de Dàmocles del Tribunal Suprem sobre la inhabilitació de Quim Torra, la precipitació dels moviments d’endreça en l’espai de Junts per Catalunya i la promesa de convocar els comicis un cop estigui “encarrilada” la sortida de la crisi del coronavirus –el govern tindrà enllestit el pla de reactivació econòmica el dia 21, i els plans de contingència de tots els departaments estaran aprovats abans del dia 31– fan pensar en unes eleccions a la tardor.

LES FRASES

En la taula de diàleg amb el govern de l’Estat, cal posar l’amnistia i l’autodeterminació sobre la taula
Aquesta és la millor manera de confrontar-nos
Pere Aragonès
Coordinador nacional d’ERC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona