Política

Els conservadors del primer ministre guanyen les eleccions a Croàcia

Unió Democràtica Croata (HDZ) va aconseguir 66 dels 151 escons del Parlament

Malgrat la contundent victòria, necessita pactar per governar

Els conservadors del primer ministre, Andrej Plenkovic, han vençut en les legislatives de Croàcia de manera molt més clara del que es preveia amb un missatge de seguretat i experiència per gestionar la pandèmia i la crisi econòmica.

La conservadora Unió Democràtica Croata (HDZ) va sumar 66 dels 151 escons del Parlament, mentre que l’opositora coalició Restart, liderada pels socialdemòcrates, va aconseguir 41 escons.

Els conservadors van fer campanya amb el lema Una Croàcia segura, que reflectia –en la seva opinió– “el bon govern” del país, que amb un total de 113 morts fins ara va sofrir menys per la Covid-19 que altres estats europeus.

“Aquests resultats són per a nosaltres un enorme compromís, que tindrem en compte cada dia dels pròxims quatre anys. Croàcia necessita solucions per a l’economia, el sistema sanitari, l’enfortiment de les institucions, dels drets humans i de les minories”, va dir Plenkovic en un discurs davant dels seus seguidors.

El primer ministre, un antic diplomàtic de 50 anys considerat europeista i de l’ala moderada del HDZ, va qualificar la victòria com a “brillant”.

Amb tot, la formació conservadora no té majoria per governar en solitari. Els analistes consideren que HDZ –que dels 29 anys d’independència de Croàcia ha estat 22 en el poder– podria formar govern sense l’ultranacionalista Moviment Patriòtic (DP). una formació recentment creada liderada per un conegut cantant i, per tant, una incògnita política. DP controla 16 escons; el dretà Most (Pont), 8; la nova agrupació de l’esquerrà verda Mozemo (Podem), 7, i dos partits centristes també disposaran de representants, Pametno (3) i HNS (1).

La participació no va arribar al 50% a causa de la pandèmia. L’exprimera ministra conservadora Jadranka Kosor va advertir que existeix un alt repunt de la Covid-19, amb números rècord de nous contagiats i males previsions dels epidemiòlegs.

“Ningú que formi el nou govern hauria d’alegrar-se gaire, ja que ens esperen els temps més difícils des de la guerra” (1991-1995), a causa de l’epidèmia i les seves conseqüències econòmiques, hi va afegir Kosor, actualment analista independent. Les pèrdues en el turisme, que contribuïa en més d’un 20% al PIB nacional, superen el 90% a la costa sud de l’Adriàtic croat.

La votació va tenir lloc entre mesures de prevenció especials. Però aquesta mateixa cautela no va prevaler en els centres electorals de les formacions, la vencedora inclosa. Les imatges des de la triomfant caserna electoral de HDZ i altres partits que van aconseguir bons resultats, com ara DP i Most, van mostrar els polítics sense màscares, fent-se abraçades i besant-se durant la celebració.

Els analistes coincideixen a dir que els resultats són un desastre per als socialdemòcrates (SDP), que obtenen el seu pitjor resultat des del 1995, molt per sota del que els sondejos pronosticaven. Alguns representants de l’SDP ja van demanar la dimissió del seu líder, Davor Bernardic, que no ha sabut contrarestar el discurs dels conservadors.

La sorpresa d’aquestes eleccions és el relativament bon resultat del nou bloc esquerrà Mozemo (Podem).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona