Política

Macron nomena un polèmic advocat com a nou ministre de Justícia

El president francès nomena Éric Dupond-Moretti, conegut per haver defensat polítics corruptes, al fundador de Wikileaks Julian Assange o al rei del Marroc

El govern incorpora vuit cares noves en una remodelació de perfil continuista

El polèmic advocat Éric Dupond-Moretti, que ha participat en els casos més mediàtics a França en els últims anys, serà el nou ministre francès de Justícia.

És la novetat més cridanera de la remodelació del govern del president Emmanuel Macron, anunciada aquest dilluns i marcada per la continuïtat.

El nou ministre d’Interior serà el fins ara titular d’Hisenda, Gérald Darmanin, un home procedent de la dreta i que a vegades ha estat comparat amb l’expresident Nicolas Sarkozy. La cartera de Cultura ha recaigut en la també exministra conservadora Roselyne Bachelot, coneguda per les seves controvèrsies, i l’ecologista Barbara Pompilii  assumeix Transició Ecològica.

Els pesos pesants de l’executiu, com els ministres d’Exteriors, Jean-Yves Le Drian; Economia, Bruno Le Maire, o d’Educació, Jean-Michel Blanquer, conserven els seus llocs.

El gabinet, que estarà encapçalat pel nou primer ministre, Jean Castex –designat divendres passat–, es caracteritza per la continuïtat, el baix perfil polític dels seus integrants, la desaparició d’alguns referents que venien de l’esquerra i l’absència de grans novetats, excepte Dupond-Moretti.

Aquest lletrat és molt conegut a França per haver defensat a polítics corruptes, al fundador de Wikileaks Julian Assange o al rei del Marroc, Mohamed VI. A més, és un personatge popular per la seva participació amb freqüència en programes de televisió, on ha manifestat més d’un rampell d’ira.

La primera reacció al seu nomenament va ser instantània i va provenir de la líder de la ultradretana Agrupació Nacional (RN), Marini Le Pen. “A Justícia ha estat nomenat un militant d’extrema esquerra que desitja prohibir el RN, primer partit de l’oposició. Això promet...”, ha dit en una publicació a les xarxes socials.

Hi ha vuit cares noves en un govern format per 30 ministres, 17 dones i 13 homes, i que davant els mitjans de comunicació tindrà un portaveu amb càrrec de secretari d’Estat, el jove macronista Gabriel Attal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona