Política

Joan Carles I no hauria pagat cap impost pel ‘regal’ milionari dels saudites

La firma del rei emèrit és present en la creació de la fundació en un paradís fiscal per ocultar els diners

El banc el va obligar a tancar el compte per la cacera d’elefants

Les declaracions de testimonis i investigats davant el fiscal de Ginebra, Yves Bertossa, van aportar ahir noves revelacions sobre els fons dipositats en un compte de la banca Mirabaud a Suïssa pel rei emèrit Joan Carles I. El pare de l’actual monarca espanyol està sent investigat per la fiscalia suïssa per esclarir la procedència d’uns 65 milions d’euros (100 milions) suposadament regalats per la monarquia de l’Aràbia Saudita al Borbó, després de l’adjudicació a empreses espanyoles de la construcció de l’AVE a la Meca.

L’afer també està sent investigat per la fiscalia anticorrupció espanyola, que aquest juny ja va assenyalar el cosí del rei emèrit, Álvaro d’Orleans, com un dels testaferros que Joan Carles I hauria utilitzat per amagar aquestes comissions, pagades l’estiu del 2008.

Per ingressar els diners en el compte suís, l’advocat Dante Canónica i el gestor del fons Arturo Fasana van crear la Fundació Lucum, amb seu al paradís fiscal de Panamà i amb la finalitat de ser una societat pantalla per dipositar els fons al compte de Mirabau. A més de Fasana i Canónica, el document de constitució de la fundació té la firma de Joan Carles I en les seves tres pàgines, segons una acta datada el 2011 que va publicar ahir El Confidencial. El document especifica que “el primer beneficiari dels fons” és Joan Carles I. El beneficiari últim, segons ja va fer públic The Telegraph aquest hivern, és Felip VI, que després de saber-se la notícia i dos dies després de declarar-se l’estat d’alarma per la Covid-19 va anunciar que renunciava a la futura herència del seu pare. Tant Fasana com Canónica han afirmat davant del fiscal suís que van intentar conèixer la naturalesa dels diners. Per això es van reunir amb l’ambaixador saudita als Estats Units, que els hauria assegurat que es tractava “purament d’un regal al seu germà”, en referència al monarca espanyol.

A banda, Fasana ha assegurat al fiscal Bertossa que creu que no existeix cap document que provi l’origen dels diners, i considera que no van ser declarats a Hisenda. El fiscal va preguntar-li-ho directament: “Joan Carles I ha declarat els fons de la Fundació Lucum a les autoritats fiscals espanyoles?” Fasana va respondre: “Que jo sàpiga, no. Li ho haurien de preguntar a ell”, segons l’acta de la declaració publicada ahir per El Español. Sobre la presumpta evasió fiscal, el gestor de la fortuna reial a Suïssa va assegurar davant Bertossa: “Un 80% o més dels clients estrangers” de la banca suïssa Mirabaud no declaraven els diners als seus països d’origen. Fasana també va aclarir que, malgrat figurar en la constitució de Lucum, “des del principi estava clar que el beneficiari econòmic seria Joan Carles I i que seria esmentat com a tal. Vam insistir-hi molt”. D’altra banda, el 2012 el banc va obligar el rei emèrit a cancel·lar el seu compte, tement que l’escàndol per la cacera reial d’elefants a Botswana esquitxés la seva “reputació”, segons va publicar ahir El País.

LA FRASE

Que jo sàpiga, el rei no ha declarat [a Hisenda] els fons de Lucum. Hauria de preguntar-li-ho, a ell
Arturo Fasana
GESTOR DE JOAN CARLES I


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

Brussel·les proposa a Londres la lliure circulació dels joves entre la UE i el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona