Política

Coronavirus

El Homrani reclama més finançament a serveis socials i reconèixer-los com “un veritable pilar” de l'estat del benestar

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies denuncia que l’Estat incompleix de manera “flagrant” el sistema de finançament de les residències

Defensa que “cap societat, cap país ni cap govern” estava preparat per la pandèmia de Covid-19

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha reclamat un major finançament per als serveis socials i l’atenció a la dependència, als quals  demanat que se’ls reconegui com “un veritable pilar” de l’estat del benestar.

En el marc del debat monogràfic sobre la gestió de la Covid-19 a les  residències catalanes que se celebra aquet dimarts al  Parlament, El Homrani ha lamentat que el sector no gaudeix d’un suficient prestigi i ha defensat augmentar el suport públic “de forma significativa”. “Si volem un sistema de cobertura universal i de qualitat cal fer un salt quantitatiu i qualitatiu molt gran”, ha assegurat.

D’altra banda, s’ha compromès a augmentar les tarifes públiques de les residències aquest any per poder caminar cap a l’equiparació salarial al sector de salut. El conseller ha defensat recuperar “els anys perduts” en l’àmbit de les tarifes a través d’un full de ruta d’actualitzacions amb continuïtat durant els propers anys per arribar a una remuneració similar als treballadors de l’àmbit de la salut.

El Homrani ha remarcat que el govern aposta per un model de qualitat assistencial i amb unes condicions laborals justes. “Un model de qualitat versus preu, proximitat versus estandardització, projecte residencial versus especulació”, ha resumit. Ha recordat que, durant la pandèmia, a totes les empreses que no han defensat aquest model “se’ls ha tancat i retirat la gestió” dels centres.


Més finançament de l’Estat
El titular de Treball, Afers Socials i Famílies ha carregat contra el govern espanyol perquè “incompleix de manera flagrant” el sistema de finançament de les residències. “L’Estat assumirà la responsabilitat i complirà el compromís amb els ciutadans per finançar la llei de dependència?”, s’ha preguntat.

El Homrani ha recordat que dels 1.500 milions d’euros que el departament destina anualment a la dependència només 203 milions provenen de l’Estat. “És igual qui governi a l’Estat, en aquesta matèria tots han actual igual”, ha constat.

També ha criticat la “recentralització” per part del govern espanyol, que ha qualificat de “greu error”, i ha remarcat que en crisis “no es canvia l’estructura organitzativa d’un Estat”.


“Ningú estava preparat”
El conseller d’Afers Socials ha al·legat que “cap societat, cap país ni cap govern” estava preparat per la pandèmia i ha destacat que la Covid-19 va entrar als centres “molt abans” que es rebessin les primeres alertes de les autoritats sanitàries. “El coronavirus no neix en una residència, hi entra. Entra a les residències que prenen precaucions i a les que cometen errors, a les grans i a les petites, a les de Catalunya i a les d’altres països”, ha insistit.

Tot i això, el conseller ha fet autocrítica i, encara que ha defensat que Catalunya va ser “un dels primers territoris” on es van prohibir les visites a residències, ha recordat que primer va ser una recomanació i que si s’hagués prohibit de bones a primeres s’hauria pogut guanyar temps i reduir el pic de contagis.

A més, ha lamentat que el seu departament ha assumit “massa càrrega de feina” per l’estructura de personal que té perquè “no estava pensada” per les necessitats actuals. El Homrani ha recordat que han hagut de fer front a la crisi tant en l’àmbit dels serveis socials com en el del treball. És per això que ha apostat per “repensar” el departament per poder donar una millor resposta.

“Prevenció” davant una segona onada

Agències

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat aquest dimarts al Parlament que el seu departament i el de Treball, Afers Socials i Famílies es preparen  per a una possible segona onada de Covid-19 “més important i acusada” que els brots actuals.

En la seva intervenció al ple monogràfic sobre la gestió de la pandèmia a les residències de gent gran, Vergés ha apuntat que la prevenció en aquests centres assistencials és imprescindible i ha garantit que estan “preparats”. “Un cas és un brot i ens obliga a actuar”, ha resumit.

La titular de Salut ha apostat per aprofitar la crisi sanitària per “repensar” el model de cures a les persones i avançar en la planificació i gestió arreu del territori. “Necessitem un sistema integrat social i sanitari potent; no és que el sistema de salut curi i el sistema social cuidi, els dos han de ser partícips de cuidar i curar”, ha explicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES