Política

Torra supedita la taula de diàleg a que Sánchez accepti parlar de “la data i les condicions” d’un referèndum

ERC exigeix al president que “lideri” la preparació d’una segona trobada i que posi dia per celebrar-la

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha posat de nou condicions per a que es pugui celebrar una segona reunió de la taula de diàleg entre el Govern i l’executiu espanyol. Durant la sessió de control del ple del Parlament, ERC ha reclamat al president que “posi data” a aquesta nova trobada, que l’independentisme “no doni excuses” per a que l’Estat pugui dilatar els tempos en la negociació, i que “lideri” junt al vicepresident, Pere Aragonès, la preparació de l’estratègia conjunta. Torra, en la seva resposta ha deixat clar que per facilitar la celebració de la reunió i agendar-la, Pedro Sánchez i el govern espanyol haurien d’acceptar que es parlés de “la data i les condicions” d’un referèndum d’autodeterminació.

Per al president, el “consens” de l’independentisme rau en “l’autodeterminació i l’amnistia”, i aquesta ha de ser la base de les reunions amb l’Estat. Torra, que ha matisat que prefereix “parlar de negociació que de diàleg, perquè dialogar per dialogar no té sentit”, ha remarcat que des que va començar la taula “res ha canviat amb la repressió o l’autodeterminació”. “Estem igual que en temps de Rajoy”, ha dit.

En aquest sentit, Torra assegura que ha de quedar molt clar que “els objectes de la negociació amb l’Estat són la data i les condicions pel referèndum a Catalunya”. “És molt fàcil fer aquesta segona reunió. Que Sánchez m’enviï una carta dient que tindrem la reunió per parlar de l’exercici de l’autodeterminació, de la data i les condicions. I a partir d’aquí, que posi tots els punts que vulgui”, ha sentenciat des del Parlament.

Torra ha donat aquestes claus en resposta al president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, que ha coincidit amb Torra que “l’amnistia, el referèndum i l’autodeterminació” són les bases del “consens” independentista. “Cal que siguem capaços de posar-nos d’acord per a aquesta segona trobada, i vostè ho ha de liderar, junt al vicepresident Pere Aragonès. Posem data. No regalem la bandera del diàleg”, ha dit el republicà.

En aquest sentit, Sabrià ha constatat que “a l’Estat sembla que els hi fa nosa o volen guanyar temps” i per això intenten dilatar el temps fins a la celebració d ela nova reunió de la taula de diàleg. “Els interessa dividir l’independentisme, no els podem donar excuses. Treballem l’estratègia i els objectius de la segona trobada, fem propostes concretes i forcem l’Estat a moure’s”, ha conclòs.

Torra, però, ha qüestionat la confiança dels republicans en el procés i en el govern espanyol. “Després de la gestió de la pandèmia, creu vostè que l’Estat està més o menys prop de parlar d’autodeterminació? Perquè a la que han pogut han recentralitzat. Té més confiança o menys?

No vull ser un testimoni passiu de la devaluació i la força de l’1-O. Tot el que vagi per exigir autodeterminació, allà hi sóc”, ha comentat el president.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona