Política

Sánchez sosté el tallafocs per intentar salvar Felip VI

El president espanyol considera que les dades sobre la corrupció de l’anterior cap d’estat són “inquietants i pertorbadores”

El Suprem decidirà, aquest estiu, si obre causa penal a Joan Carles I

Després de dos dies d’una intensa pluja d’informacions periodístiques que aporten noves dades sobre els 65 milions d’euros que el rei Joan Carles I tenia en un compte suís, el president espanyol, Pedro Sánchez, va intentar ahir apuntalar la monarquia en la figura de l’actual rei Felip VI tot desvinculant-la del pare, a través d’elogis a l’actual monarca.

Al costat del primer ministre italià, i davant de la premsa al Palau de La Moncloa, el president Sánchez va assegurar: “És evident que estem sent testimonis, el conjunt de la població espanyola, d’informacions inquietants que ens pertorben a tots. A mi, també.” Sánchez afirma que “la justícia està actuant” i que Felip VI ha pres mesures de distanciament del rei emèrit, com ara la renúncia de la futura herència paterna –no prevista en la legislació– i la retirada de l’assignació anual. Felip VI ho va fer el 15 de març, en ple estat d’alarma, i després que una investigació periodística donés a conèixer la creació de la fundació Lucum a Panamà com a instrument per ingressar els diners en un compte de la banca suïssa Mirabaud. Malgrat això, i en un gest clar de suport a la corona, Sánchez va dir ahir: “La mateixa Casa Reial està marcant distàncies vers aquestes informacions inquietants i pertorbadores i això és quelcom que jo agraeixo”, va subratllar.

En una mostra més que hi ha sectors de la política, l’Estat i els mitjans espanyols que ja han deixat caure el rei emèrit en un intent de salvaguardar la corona, Sánchez va destacar que hi hagi mitjans de comunicació que “no mirin cap a una altra banda. Al contrari, es fan ressò d’aquestes informacions” sobre aquestes presumptes pràctiques corruptes, en contrast amb el què històricament havia passat. Per no deixar cap forat en la posició dels socialistes de l’executiu, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, també va remarcar ahir “el paper constitucional que de manera absolutament plena i correcta” exerceix, a parer seu, Felip VI, a qui va desvincular de les investigacions que sobre l’anterior cap d’rstat porta a terme la justícia “d’un altre país”, en referència a Suïssa. Calvo obviava que l’origen i l’ocultació dels fons aparentment regalats pels saudites també estan sent investigats per la fiscalia del Tribunal Suprem espanyol. Així, el fiscal Juan Ignacio Campos decidirà a finals d’estiu sobre la petició de l’obertura d’un procediment penal contra Joan Carles I o bé l’arxivament, segons fonts fiscals citades per la SER. En cas que tiri endavant, se li imputaria un delicte de blanqueig de capitals. La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, va assegurar aquest dimarts: “Tots som iguals davant la llei, això no és una qüestió retòrica, és real.”

LA FRASE

És evident que estem sent testimonis d’informacions inquietants que ens pertorben a tots
Pedro Sánchez
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL

Defraudació fiscal de 52 milions

L’associació de tècnics d’Hisenda (Gestha) ha calculat que Joan Carles hauria d’haver pagat 52 milions d’euros a l’erari públic en concepte d’impostos pel “regal” del rei saudita per les obres de l’AVE a la Meca. Fins que no es notifiqui al rei emèrit si el Suprem li obre o no una causa judicial, els tècnics han demanat a l’Agència Tributària que obri una investigació i adverteixen que, si no va presentar l’imposts de donacions, quedarà palès que el va ocultar a Hisenda. Aquesta setmana, en les declaracions dels gestors de la fortuna del monarca a Suïssa davant la fiscalia s’assenyala que no hi ha cap document sobre l’origen dels diners i tampoc s’hauria declarat ni un euro. D’altra banda, l’anterior cap d’estat hauria especificat en els estatuts de la Fundació Lucum, el 2011, que si les infantes o l’actual rei es barallaven o intentaven canviar els termes de l’herència dels diners saudita, en quedaven exclosos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona