Política

En directe

Parlament de Catalunya

L’oposició carrega contra el govern per la gestió a Lleida

Retreuen a Vergés contradiccions i retard a l’hora de decretar el confinament i fer el rastreig

Critiquen a Treball i Agricultura falta d’acció per fer front a la situació laboral en què viuen els temporers

La situació de l’epidèmia a la comarca del Segrià, amb quinze rebrots avui i el tancament perimetral des del cap de setmana passat, va centrar ahir la sessió de control al president de la Generalitat, Quim Torra, i a la resta de membres del govern.

Tots els partits, a excepció dels que donen suport al govern, JxCat i ERC, van acusar el govern de Torra d’actuar amb retard a l’hora de decretar un confinament. El focus de les crítiques estava posat en el retard a l’hora de decretar el confinament de la comarca i també en la manca d’actuacions per fer front a la situació en què viuen molts temporeres a la comarca del Segrià en plena campanya de recollida de la fruita. Cal tenir en compte que dels quinze focus, onze corresponen a empreses agrícoles.

El primer grup de l’oposició a assenyalar les deficiències va ser la CUP. La diputada Natàlia Sánchez va recordar que “la meitat dels allotjats als pavellons dels Camps Elisis, de Lleida, o molts dels treballadors que són en altres municipis del Segrià en una situació de sense sostre disposen de contracte vigent per a la campanya de la fruita. “Això què significa? Que avui hi ha empresaris que estan incomplint el conveni col·lectiu agropecuari” que obliga a garantir un sostre als treballadors, indicava la diputada. També els comuns es van afegir a la mateixa crítica i reclamaven al govern que fes actuar la inspecció de treball per garantir els drets laborals.

“M’oposo a la criminalització de la pagesia”, replicava el president Torra, que com a solució reclamava a l’Estat la regularització de tots els temporers i ajudes econòmiques per als treballadors, perquè puguin portar a terme un correcte confinament sense l’obligatorietat d’anar a treballar, i també per als empresaris perquè puguin tirar endavant els seus negocis.

El servei de detecció de casos positius, el col·lectiu que s’ha batejat com a rastrejadors, també va ser objecte d’una de les crítiques més dures cap al Departament de Salut. Durant la sessió de control als consellers, Vergés ja havia admès la complexitat de portar a terme la detecció, el seguiment i l’aïllament de casos positius al Segrià quan es tracta de gent sense sostre o que no poden deixar d’anar a treballar ni un sol dia. La presidenta del grup de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, també retreia a la consellera que en una situació d’epidèmia com l’actual l’Agència de Salut Pública encara estigui sense director. Les crítiques no van acabar aquí. El president del grup del PSC, Miquel Iceta, va assegurar que les discrepàncies i el retard a l’hora de gestionar el rebrot del Segrià genera desconfiança als ciutadans.

La crisi de la Covid-19 va allargar-se al llarg del ple amb l’aprovació de fins a cinc decrets per fer front a l’epidèmia. Tot i que les intervencions de tots els grups de l’oposició van ser dures contra el govern, acusant la vicepresidència d’Economia de falta de diàleg amb els grups per arribar a consensuar algunes actuacions i propostes, i de fer cas omís a algunes resolucions aprovades en ple, els grups que no formen part del govern van deixar que el govern aprovés tot sol les mesures amb l’abstenció en la majoria de les votacions.

LES FRASES

Actuem el més ràpidament i radicalment possible; l’emergència és social, econòmica i sanitària
Quim Torra
president de la generalitat
Treguin els diners a les ambaixades i als actes de propaganda i destinin-los a sanitat
Carlos Carrizosa
president del grup de ciutadans
Si volen que hi hagi confiança, abandonin les excuses, i com més aviat es formi un altre govern, millor
Miquel Iceta
president del grup del psc
[A Torra] Fa centrifugació de responsabilitats i és poc exigent amb el seu propi govern
Jéssica Albiach
presidenta del grup dels comuns
Els treballadors mereixen condicions laborals dignes, no l’agraïment del president
Natàlia Sánchez
diputada de la cup

Un 25% dels sanitaris són de fundacions

Les fundacions de salut representen entre un 20% i un 34% dels recursos sanitaris, segons un informe de la Coordinadora de Fundacions. Un 25% dels treballadors depenen de fundacions.

La construcció a Catalunya baixa un 14%

La crisi agreuja la desacceleració de la construcció, segons el Col·legi d’Arquitectes. La superfície visada va baixar un 14% i, per primera vegada en sis anys, els resultats semestrals són negatius.

Estudi de la tos per detectar la Covid-19

L’Institut Català de la Salut i l’IDIAP Jordi Gol i Gurina investiguen amb el MIT com diagnosticar la Covid-19 amb intel·ligència artificial, a través de la tos i la veu dels pacients simptomàtics.

Nou brots actius a les Illes Balears, vuit a Mallorca

El Servei Balear d’Epidemiologia va informar de nou brots actius de Covid-19, amb 56 contagiats a les Balears, un dels quals s’ha localitzat a Eivissa i la resta, a Mallorca. Sense hospitalitzacions.

Port Aventura reobre al 30% i amb mascareta

Port Aventura va reobrir ahir les portes, quatre mesos més tard del previst. Cal dur mascaretes arreu del parc, que està obert al 30%, amb entrades només en línia. Els hotels reobren fins al 80%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA