Política

El Parlament insta a reforçar el control públic a les residències

El sistema sanitari públic ha de garantir un servei mèdic i d’infermeria les 24 hores al dia

El salari mínim dels treballadors es fixa en 1.200 euros

Dues inspeccions a l’any

Bona part de les resolucions que es van aprovar ahir al Parlament insten el govern a recuperar, i en alguns casos a incorporar, el control públic en les residències de la gent gran per tal d’esmorteir que el benefici de l’empresa privada s’imposi a l’estat de benestar dels residents com ha quedat demostrat arran de l’epidèmia de la Covid-19. Les resolucions aprovades del PSC i la CUP posen el focus en la necessitat que als centres residencials hi hagi un equip sanitari les 24 hores del dia, i insten el govern, a més a més, a fer-se càrrec del sistema públic de salut. Una de les resolucions dels socialistes, a més, obliga el govern a crear, en el termini de sis mesos, la comissió de qualitat assistencial, un organisme públic independent, amb capacitat executiva per actuar en els àmbits mèdic, residencial i de serveis d’ajuda i assistència domiciliària.

Cal tenir en compte, però, que sobre la cambra catalana plana l’ombra d’una convocatòria imminent d’eleccions, i moltes de les resolucions ahir aprovades poden estar encotillades en aquest aparador electoral en què ja s’ha convertit el Parlament de Catalunya. Amb tot, la voluntat era reforçar el paper de l’administració en els serveis residencials, i en aquest sentit cal tenir en compte altres punts aprovats, com ara la redacció d’un pla per a la construcció urgent de residències per eliminar les llistes d’espera en menys de quatre anys. “En cap cas la construcció es farà amb finançament privat ni la propietat serà d’empreses privades”, assenyala el text de la CUP aprovat. També s’obliga a modificar les ràtios per tal que a partir del 2021 es disposi d’un gericultor per cada quatre residents, i finalment s’aposta per incrementar el nombre d’inspectors fins a garantir dues visites anuals a tots els centres.

També ahir es va aprovar una reivindicació dels treballadors de residències. “Fins que no es faci efectiu el procés d’internalització, s’incrementaran les tarifes i mòduls per tal que el salari mínim dels treballadors siguin 1.200 euros bruts per catorze mesades.” Això diu el text de la resolució número 2 aprovada. El text insta a fer aquest any una modificació pressupostària per tal que es traslladi a qui fa gestió indirecta una quantia exacta al que correspondria l’increment de costos per garantir aquesta retribució, la quantia com a mínim és consolidable pels anys següents.

La quantia que suposaria l’increment retributiu es comunicarà a patronals i sindicats més representatius del sector, perquè puguin decidir en les comissions negociadores dels convenis col·lectius d’aplicació alguna fórmula diferent de distribució de la massa salarial, si bé haurà de tenir com a finalitat l’increment de les retribucions més baixes, segons en text aprovat ahir.

La CUP salva El Homrani

Tots els grups de l’oposició van donar suport a la reprovació dels conseller de Benestar Social, Chakir El Homrani, per la gestió al capdavant de les residències durant els primers dies de l’epidèmia. La negativa a fer-ho dels grups que donen suport al govern, JxCat i ERC, i l’abstenció de la CUP va produir fins a tres empats en la votació, per la qual cosa finalment, i després d’un recés obligat pel reglament, la proposta no va tirar endavant.

Els grups parlamentaris es retrobaran en la comissió d’investigació sobre residències que es convocarà en els propers dies per aprofundir en la gestió i escoltar també el sector residencial. A les portes del Parlament ahir, mentre tenia lloc el pel, s’hi van tornar a concentrar els familiars, per exigir respostes als polítics.

LES FRASES

Demanem perdó per tot allò a què no s’hagi arribat amb una gestió adequada. No tornarà a passar
Glòria Freixa
diputada de jxcat
Hi ha hagut una gran dimissió d’aquells que feien gestió privada dins de les residències
Vidal Aragonès
diputat de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona