Política

Jordi Cuixart: “L’Estat espanyol no decidirà mai qui és el president d’Òmnium Cultural”

Marcel Mauri: “Avui ens reafirmem en el compromís insubornable de treballar per la llengua, la cultura, el dret a l’autodeterminació i la República Catalana”

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha afirmat aquest divendres que “l’Estat espanyol no decidirà mai qui és el president d’Òmnium, perquè ni Franco va poder acabar amb Òmnium”. Aquestes paraules han estat reproduïdes durant l’Assemblea General Ordinària de l’entitat.

“Durant tots aquests mesos, un dels meus objectius ha estat mantenir la serenor i la determinació per sortir de la presó com a president de l’entitat, per no cedir al xantatge de l’Estat, també per respecte als milers de socis i a la ciutadania en general”, ha assegurat Cuixart, empresonat per defensar drets fonamentals, en un vídeo projectat en el marc de l’Assemblea General Ordinària de l’entitat.

Aquestes declaracions són un avançament del missatge que es farà públic aquest cap de setmana coincidint amb els 1.000 dies de presó del president d’Òmnium.

En aquesta assemblea, el vicepresident primer d’Òmnium, Marcel Mauri, ha resultat reelegit en el càrrec amb 19.944 vots com a vicepresident primer. Mauri ha tornat a denunciar l’anomalia que suposa haver de celebrar una Assemblea General sense la presència del president Cuixart. “Avui, els més de 183.000 socis, ens hem reafirmat en el compromís de treballar per la llengua, la cultura, per construir un país on ningú pugui acabar a la presó per exercir els drets fonamentals com el dret a l’autodeterminació i evidentment ens refermem en el nostre compromís insubornable per la República Catalana”, ha afirmat Marcel Mauri.

En la primera assemblea telemàtica de la història de l’entitat, que adopta excepcionalment un format televisiu per adaptar-se als moments actuals derivats de la pandèmia, Mauri ha lamentat que segueixi més viva que mai la repressió: “no només la Covid-19, també la repressió al president Cuixart impedeix que tota la junta directiva sigui aquí”.

Mauri també ha posat l’accent en la darrera campanya contra la Monarquia espanyola, afirmant que el rei Felip VI “és qui va justificar la repressió i la violència policial de l’1-O”, i advertint que “el dia 17 de juliol no serà ben rebut” a Catalunya. Ara per ara, ha dit, la voluntat d’Òmnium és debilitar tots els poders de l’Estat, i és per això que l’entitat també exercirà d’acusació popular en el judici contra els policies de l’1-O a Barcelona.

Més de 20.000 socis d’Òmnium han decidit renovar 12 dels 24 membres de la Junta Nacional d’Òmnium Cultural, tal com preveuen els estatuts. S’incorporen a la Junta Neus Torbisco, exlletrada interina al TEDH i Catedràtica de Drets Humans i Dret Internacional al Graduate Institute de Ginebra i membre del Consell per la República, una incorporació que reforça la col·laboració de l’entitat amb aquest ens; Umair Dar, mediador intercultural i un dels portadors de la pancarta a la manifestació del 10 de juliol de 2010 ’Som una nació, nosaltres decidim’; Paco Poch, doctor en Comunicació i reconegut productor de cinema; Joan Pujolar, catedràtic i expresident de la Societat Catalana de Sociolingüística; i renoven càrrec de vocal Joan Vallvé, exconseller d’Agricultura; la dissenyadora i empresària Blanca de Llobet; l’enginyer industrial, Òscar Gimeno; l’advocada Marta Garsaball; Maria Majó, educadora social, mestra i filòloga; la politòloga Montse Ortiz; i Marina Gallés, advocada especialitzada en Dret d’Estrangeria i Asil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona