Política

El dret a votar, qüestionat

Els governs basc i gallec adverteixen els positius de la Covid-19 que si van a votar cometran “un delicte”

El Suprem i la Junta Electoral Central en desestimen els recursos contraris d’EH Bildu i Podem

Avui, els ciutadans bascos i gallecs aniran a votar en les eleccions als respectius parlaments, però no ho faran tots els inclosos en els censos. El dret a votar, considerat per la mateixa legislació com un dels drets fonamentals, s’ha eliminat per als ciutadans que hagin donat positiu de la Covid-19 i els que estiguin en espera dels resultats dels tests. La polèmica decisió, adoptada pels governs gallec (PP) i basc (PNB-PSOE), ha estat avalada primer per juntes electorals provincials i ahir confirmada per la central i pel Tribunal Suprem. S’hi han pronunciat arran de consultes d’EH Bildu i Podem, contràries a la supressió del dret i que havien exigit que s’habilitin mecanismes per garantir-lo i, en cas que no fos possible, la suspensió dels comicis. Experts constitucionalistes qüestionen que aquest dret es pugui suprimir, ja que sols es pot retirar individualment i per un tribunal amb una sentència ferma, però avui els teòrics infractors s’arrisquen a una multa administrativa.

El govern basc va elevar ahir el to contra la possibilitat que els ciutadans en quarantena –en risc “infecciós-contagiós”, segons va dir– puguin votar avui. Segons el mateix govern, ahir hi havia 161 ciutadans contagiats a tot el país, però no tots eren al cens, que és d’1.794.313 persones. En una tensa roda de premsa, la consellera de Seguretat, Estefanía Beltrán de Heredia, va advertir-los que tenen restringida la mobilitat, i que, tot i que “no passaran llista” ni trencaran la confidencialitat dels pacients, se’ls “notificarà” amb “claredat” que si ho fan “cometran un delicte de salut pública” i, sota la seva “responsabilitat”, se’ls obririen expedients administratius. Tampoc podran votar els qui estan pendents de conèixer el resultat de les proves PCR, que se’ls havia de comunicar ahir a darrera hora. Sí que podran anar a les urnes els contactes estrets d’infectats però amb una prova PCR negativa que estiguin en aïllament preventiu. La Junta Electoral del País Basc va considerar ahir, en resposta a un recurs d’EH Bildu, que hi ha garanties suficients perquè es pugui votar amb normalitat avui. La formació de l’esquerra independentista ja va intentar dijous, sense èxit, que la junta electoral dictaminés almenys mesures especials per garantir el vot a Ordizia (Guipúscoa), on hi ha el rebrot més important del virus al País Basc.

La candidata d’EH Bildu, Maddalen Iriarte, va dir respecte a això: “Van fer una crida a unes eleccions sabent que no es donaven totes les garanties sanitàries i democràtiques. Tenien coneixement que existia un alt risc de rebrots i no van voler escoltar les propostes de l’oposició. I ara ni tan sols tenen un pla B per garantir el dret a sufragi.” Elkarrekin Podem-IU també va presentar recurs contra la decisió del govern basc de suprimir aquest dret, i la Junta Electoral Central li va respondre ahir negativament, assegurant que la supressió “respon a la finalitat de salvaguardar un altre dret fonamental, essencial, el dret inviolable a la vida i la integritat física de les persones”.

La Covid-19 fa témer una participació més baixa, el que de fet podria afavorir precisament l’esquerra abertzale. El vot per correu s’ha incrementat un 140% –el 7,3% del cens– respecte als anteriors comicis. Bildu ja s’havia mostrat contrària a la convocatòria, defensada pel PNB i avalada el 9 de juliol per la Junta Electoral Central. Costarà un 10% més (uns 600.000 euros) per l’adopció de mesures higièniques i de seguretat especials.

El dret a votar de ciutadans contagiats també ha centrat el debat a Galícia. El Tribunal Suprem va dictaminar ahir que les eleccions sí que es poden celebrar a la comarca d’A Mariña (Lugo), on hi ha el principal brot de coronavirus. Va desestimar així la demanda de la coalició Galícia en Comú-Anova Mareas, que en volia la suspensió. Tampoc tothom podrà votar. El vicepresident de la Xunta, Alfonso Rueda, ho va tornar a deixar clar ahir: “Els contagiats ja ho saben i Salut sap qui són.” No hi haurà controls, confia que entenguin que és “pel seu propi interès i el dels altres”.

LES FRASES

No es passarà llista... però, si van a votar, han de saber que estaran cometent un delicte
Estefanía Beltrán de Heredia
CONSELLERA DE SEGURETAT BASCA
És greu i inacceptable. Sabien que existia un alt risc de rebrots i ni tan sols tenen un pla B
Maddalen Iriarte
CANDIDATA D’EH BILDU

Governs amb una àmplia victòria

El PNB aspira a millorar els seus resultats avui i, segons totes les enquestes, així serà: podria passar dels 28 escons aconseguits el 2016 a 31 diputats. La baixada que es preveu que pateixi Podem al País Basc beneficiaria els socialistes, que podrien augmentar de 9 a 11 els escons en un cambra de 75 diputats i arrabassar el tercer lloc als de Pablo Iglesias. L’esquerra abertzale d’EH Bildu encadena dues legislatures sent la segona força política al país, i tot indica que es mantindrà liderant l’oposició: possiblement els socialistes i el PNB repetiran un acord de govern que també interessa a Pedro Sánchez, en minoria al Congrés.

Al president gallec, Alberto Núñez Feijóo, les enquestes li pronostiquen una victòria més clara encara que la del PNB, que podria ser de fins al 48% dels vots i atorgar al PP la quarta majoria absoluta. El BNG milloraria resultats, i els empitjorarien Podem i els socialistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona