Política

Feijóo reté la majoria absoluta per al PP, i el BNG supera el PSdG

Els nacionalistes desbanquen els socialistes com a segona força política

Patacada de Galícia en Comú, que desapareix del Parlament

Cs i Vox no aconsegueixen fer-se un lloc a la cambra gallega

El president de la Xunta i candidat del PP a la reelecció, Alberto Núñez Feijóo, va aconseguir ahir no només revalidar la majoria absoluta, sinó ampliar-la i passar de 41 a 42 diputats. És la seva quarta majoria consecutiva i iguala així el rècord de majories absolutes de Manuel Fraga.

La nit no havia començat gaire bé per a Feijóo, ja que els sondejos a peu d’urna li donaven la victòria però auguraven que perdia la majoria absoluta i les tres formacions d’esquerres podien sumar i arrabassar-li la Xunta. A mesura que avançava el recompte, però, es va revertir la situació i Feijóo va obtenir el seu millor resultat electoral. El polític conservador, al capdavant de la Xunta des del 2009, veu reforçada així la seva posició moderada dins del PP en contraposició amb la línia dura que lideren Pablo Casado i la portaveu al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo. Un resultat que podria portar més d’un maldecap a Casado, que, tot i necessitar aquesta victòria, podria haver-se d’enfrontar ara a una rebel·lió dels barons del partit i Feijóo li disputa el lideratge. El president de la Xunta i guanyador d’una nit electoral marcada per la pandèmia de la Covid-19 ja va dir durant la campanya que aquesta era l’última vegada que es presentava.

La nit electoral va deixar diverses sorpreses com ara el sorpasso dels nacionalistes gallecs respecte als socialistes. El lleuger repunt de la participació entre la gent jove hauria beneficiat el BNG. Els nacionalistes gallecs, que el 2016 van aconseguir sis diputats, en van sumar 13 més i es van nodrir també dels vots d’Unides Podem.

La marca de la formació morada a Galícia, la coalició Galícia en Comú Podem-Anova Mareas, desapareix del Parlament gallec. Un fracàs sense pal·liatius per als de Pablo Iglesias si tenim en compte que fa quatre anys hi van obtenir 14 diputats.

En Comú Podem-Anova Mareas hauria patit les conseqüències de la fragmentació d’En Marea. Es presentava a aquesta cita a les urnes dividida en dos: En Comú Podem-Anova Mareas i En Marea Galeguista, a la qual també hauria passat factura la fragmentació i queda fora de la cambra gallega. Tampoc han aconseguit fer-s’hi un lloc ni Ciutadans ni Vox.

Els socialistes, per la seva banda, van sortir airosos de la cita, sense que els hagi passat factura la gestió de la Covid-19. Tot i baixar a la tercera posició, el PSdG va aconseguir revalidar els 14 diputats de fa quatre anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid