Política

Figueres reivindica la seva tradició republicana amb actes fets a peu de carrer

‘Figueres republicana’ aplega dotze conferències en diferents llocs de la ciutat, organitzats per estudiosos i experts locals, sota el paraigua de l’ANC

Figueres repúblicana se celebrarà a la ciutat avui i demà, en un format adaptat a la situació, en trobades a diversos indrets de la població. Hi participaran estudiosos i experts locals que oferiran petites conferències al llarg del dia. L’acte de presentació que va obrir les jornades es va celebrar ahir a la plaça Frederic Marès, la davant del Monument als Drets dels Pobles amb la presència dels historiadors Enric Pujol i Alfons Romero i del fotògraf Jack Gou. Precisament aquest últim és l’autor de l’exposició La República avui. Els colors de la llibertat, inaugurada ahir a l’Astoria-Tupinamba, a la placeta alta de la Rambla.

Obrirà avui la jornada a les 12 del migdia Joan Farrerós, al carrer Besalú davant de la casa de Joan Matas, amb Joan Maria Bofill, republicà i catedràtic del Muntaner. A les 5 de la tarda, Joan Antoni Tudela, a la plaça de les Patates, parlarà d’Adbó Terrades i el seu rei Micomicó. Una hora després, Dani Mancebo oferirà la comunicació La música d’Anselm Clavé a la plaça Triangular. La mateixa tarda, a les 7, serà el torn de Mariona Seguranyes, que, a la plaça de la Palmera, parlarà de L’esperit reivindicatiu i catalanista de Martí Vilanova, Jaume Miravitlles i Salvador Dalí, a la Figueres de principis del segle XX. A les 8, al passeig Nou, Enric Pujol parlarà de la Figueres bombardejada i Magda Bosch farà una lectura de textos literaris. Jaume Guillamet tancarà la jornada als porxos de l’ajuntament amb Abdó Terrades, primer alcalde i líder republicà de Catalunya i Espanya.

Serà Josep Maria Bernils l’encarregat d’obrir la jornada de dijous a 2/4 de 12 del migdia a la placeta baixa de la Rambla, amb Narcís Monturiol, el seu monument i la Rambla d’esperit republicà. A les 12 del migdia, Enric Pujol farà una visita guiada a l’exposició Art i exili. Artistes de l’exili català del 1939 al Museu de l’Empordà. A les 6 de la tarda, Albert Testart, al carrer Peralada, cantonada Primfilat, parlarà d’El casino Menestral i la construcció d’una cultura republicana.

Alexandre Deulofeu. Una interpretació republicana de la història serà la comunicació de Max Pérez, a la plaça de la Palmera a les 7 de la tarda. A les 8, Anna Teixidor parlarà de Josep Puig Pujades. Catalunya al cor i la República al cap, als Jardins Puig Pujades. Alfons Romero farà l’última conferència davant del número 1 del carrer Girona: Marià Pujolar, el millor alcalde de Figueres?.

LA FRASE

La connotació política i la reivindicació històrica es donen la mà
Enric Pujol
HISTORIADOR


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona