Política

La taula de diàleg, congelada ‘sine die’

Ajornada pels rebrots la reunió prèvia al país, la taula de governs no té data

L’afer Torrent, nova font de recels

Avui, 15 de juliol, expira el termini que fa un mes va donar el vicepresident, Pere Aragonès, per a la represa de la taula de diàleg entre els governs català i espanyol. La reunió, però, ni s’ha produït ni s’espera que es produeixi, fins al punt que la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, no en va saber donar ahir ni una altra data aproximada. L’esclat ara de l’afer d’espionatge a Roger Torrent tampoc hi ajuda, ja que als ulls del govern s’afegeix a una llista de recels molt engruixida ja per la recentralització de competències durant la pandèmia, tot i que el Ministeri de l’Interior ahir negava que mai hagin contractat el programa Pegasus, i la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, afirmava que no tenien cap constància del “hacking”, i fins i tot animava Torrent a denunciar-ho perquè s’investigui.“És complicat participar en una mesa de negociació quan una part espia l’altra. Després alguns se sorprenen que demanem mediadors o relators perquè no ens fiem ni un pèl d’aquesta gent”, piulava el director general de Comunicació del govern, Jaume Clotet.

Sigui com sigui, la congelació sine die de la mesa no és culpa només de la part estatal, ja que ni tan sols hi ha data encara per a la reunió prèvia entre partits i entitats independentistes que la mateixa Budó havia anunciat fa unes setmanes per consensuar una posició. La raó, va esgrimir ahir, és que “s’han capgirat del tot” els plans perquè l’executiu ara està “concentrat” en la gestió dels rebrots declarats al Segrià i al Barcelonès. “Quan sigui el moment reactivarem la voluntat de trobar-nos amb les entitats independentistes”, és tot el que deia, després que la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, hagués instat la vigília a fer tot el contrari: que la “prioritària” gestió de la crisi sanitària no fos “impediment” per posar data a la represa del diàleg.

L’indissimulat contrast entre la pressa d’ERC i la fredor de JxCat no passa desapercebut a La Moncloa, que ahir ho va tornar a fer servir d’excusa per dilatar la mesa. La vicepresidenta Carmen Calvo deia a RNE que veu “pronunciaments diferents” i que el seu executiu seurà “quan hi hagi acord entre els dos partits que formen el govern”. “Correspon al govern decidir si vol que es faci aquesta reunió i seguir avançant en els compromisos marcats”, hi afegia després Montero, que insistia que és la Generalitat qui ha de “sol·licitar” la reunió si la vol. Budó ja va contestar recordant que si és per parlar d’amnistia i autodeterminació, JxCat i ERC “ho compartim al 100%”, i tornava la pilota al PSOE, que ha “posposat” la cita per les eleccions basques i gallegues, i és qui ha de decidir si vol o no “parlar de veritat” per “afrontar el conflicte i resoldre’l per la via de la negociació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona