Política

Els presos polítics surten de presó per anar a treballar i passar el cap de setmana a casa per primer cop amb el tercer grau

Asseguren que no hi ha res a celebrar, ja que “el tercer grau no és la llibertat”

Els set presos de Lledoners – Oriol Junqueras , Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez– han sortit aquest divendres de la presó per anar a treballar i ja no tornaran al centre penitenciari fins dilluns, ja que podran passar el cap de setmana a casa. D’altra banda, l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell , ha sortit de la presó de Wad-Ras a les 6.40 i l’exconsellera Dolors Bassa a dos quarts de nou del matí de Puig de les Basses.

Les juntes de tractament de les presons van acordar aquest dijous que el tercer grau dels presos independentistes es fes efectiu aquest cap de setmana, de manera que els interns dormiran a la presó quatre dies i els altres tres a casa. A la sortida de Lledoners, tots han coincidit a dir que el tercer grau no és la llibertat i que, per tant, no hi ha res a celebrar. També s’han mostrat convençuts que la fiscalia recorrerà la decisió d’atorgar-los el tercer grau.

A les set menys cinc minuts del matí han sortit de la presó de Lledoners Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Raül Romeva i Jordi Turull. Des de l’interior del seu vehicle, Cuixart ha deixat clar que “el tercer grau no és res concret, allò que volem és que s’atura d’una vegada per totes la repressió”. Per la seva banda, Turull també ha deixat clar que el tercer grau “no és la llibertat”, mentre que Oriol Junqueras, que ha sortit visiblement emocionat, ha volgut saludar “la gent del nostre poble” i ha exclamat “endavant”.

Una hora més tard, al voltant de les vuit i deu del matí, han sortit de Lledoners els tres presos independentistes restants: Jordi Sànchez, Joaquim Forn i Josep Rull. Aquest últim s’ha mostrat convençut que aquest tercer grau serà “efímer”, ja que “el Tribunal Suprem només es mou en termes de venjança i injustícia i no crec que ara sigui l’excepció”. Tot i això, ha deixat clar que aprofitaran “cada segon que puguem estar amb les nostres famílies i recuperar el temps i anys que ens han robat de manera arbitrària i injusta”. De la seva banda, Joaquim Forn, ha afirmat que el tercer grau “és un pas més, però seguim complint la pena, i la nostra situació hauria de ser la plena llibertat”.

Jordi Sànchez ha coincidit amb els seus companys en apuntar que el tercer grau “no és cap privilegi, sinó que és l’aplicació d’una normativa que existeix”. Tot i això, ha afirmat que “un minut a fora de la presó és molt millor que una hora a dins”, però ha aclarit que “avui no celebraré la sortida en tercer grau perquè no hi ha res a celebrar”. Sànchez, a preguntes dels periodistes, ha dit que la sortida a aquesta situació és una “llei d’amnistia” i ha deixat clar que personalment no creu en l’indult. “La meva aposta és per l’amnistia perquè permet posar el comptador a zero. Respecto les vies que puguin fer altres persones i entenc que si hi ha aquest forat algunes persones s’hi acullin però en el meu cas no serà així”.

Preguntats sobre què faran aquest cap de setmana, els presos han coincidit que el passaran amb la seva família i amics i s’estaran a casa. “Faré vida normal, com ho he fet quan he disfrutat d’altres permisos. Estaré amb la família i intentarem compensar els mil dies d’absència obligada”, ha apuntat Sànchez. Rull ha dit que omplirà a petons els seus fills, mentre que Forn ha expressat que aprofitarà per “descansar” i estar amb la família.

Fins ara, els presos independentistes gaudien dels permisos que es contemplaven a l’article 100.2 del reglament penitenciari, que els permetien sortir a treballar, fer voluntariat o cuidar d’un familiar de dilluns a divendres i passant les nits a la presó. Ara, amb el tercer grau, els presos podran dormir tres nits a casa –de divendres a dilluns-, i les altres quatre a la presó.

Declaracions de Turull

L’exconseller Jordi Turull s’ha referit al tercer grau com un “bocí de llibertat” tot i que no és la llibertat. El primer cap de setmana que surt de la presó, Turull ha admès que la justícia pot tombar el nou règim penitenciari dels independentistes empresonats. “El volem aprofitar al màxim. Veurem què dura perquè hi ha la fiscalia que actua amb termes d’escarment i venjança”, ha afegit en una entrevista a Rac 1. Pel que fa a l’independentisme, Turull ha apostat per “sumar i deixar-se de retrets” i ha assenyalat que l’adversari “sí que va a la una, sense pietat i a sac”. Pel que fa a l’espionatge al president del Parlament, Roger Torrent, i a l’exconseller Ernest Maragall, ha considerat que és “la punta de l’iceberg”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona