Política

La conferència de presidents passa al davant de la taula

Sánchez convocarà Torra i la resta de presidents abans d’exhaurir el juliol per exposar l’acord del fons europeu

Continua esgrimint la desunió entre JxCat i ERC per no fixar data a la taula de diàleg

El mes de juliol exhaureix els seus dies i la taula de diàleg no només no troba una data, sinó que Pedro Sánchez ha optat per avantposar ara la convocatòria d’una conferència de presidents autonòmics que aplegui presencialment Quim Torra i la resta a Madrid. Després de retornar del Consell Europeu i de ser ovacionat pels ministres a La Moncloa per l’acord que suposarà una injecció de 140.000 milions des de la UE a l’Estat espanyol (més informació a Europa Món), Sánchez reordena les prioritats: acudirà al ple del Congrés a explicar el fons europeu i reunirà els presidents aquest mes en un fòrum a disset per negociar el repartiment dels diners. La Moncloa no té pressa per reunir la taula de diàleg nascuda el 26 de febrer i esgrimeix la desunió entre JxCat i ERC com a fre a la cita.

Després de mantenir catorze videoconferències de presidents durant els tres mesos que ha durat l’estat d’alarma, la fi de l’excepcionalitat havia de desconfinar l’agenda que la Covid-19 ha congelat. Però el partit de tornada de la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat, que s’ha de fer a Barcelona, es veu desplaçat per una nova edició del fòrum a disset “per mantenir oberta aquesta línia de diàleg que es va iniciar en l’estat d’alarma i per informar d’aquest acord històric, el més important des de la construcció de l’euro”, segons afirma la ministra d’Hisenda i portaveu, María Jesús Montero. Sobre la taula hi ha el torcebraç del repartiment territorial dels 72.750 milions que són transferències de la UE a fons perdut, ja que la meitat restant del fons son préstecs. L’última vegada que el Senat va ser la seu d’una conferència de presidents va ser el gener del 2017 i l’aleshores president, Mariano Rajoy, era plantat per Carles Puigdemont i per Íñigo Urkullu.

Tot i que és Sánchez qui ha omplert a última hora el calendari del juliol, la ministra portaveu invoca que l’agenda del president “sempre” és “bastant nodrida” i traspassa a la Generalitat la responsabilitat de desconfinar una mesa que s’havia de reunir mensualment i que ara no troba data. Per Montero, és el govern de Quim Torra el que ha de dir si està “en condicions” de celebrar-la i “si hi ha acord” entre els “diferents components”, en al·lusió a la desunió de JxCat i ERC. La Moncloa no descarta que es pugui trobar una data aquest mateix mes de juliol que convingui a les dues parts, però per si de cas avisa que ni el president ni els seus ministres no marxaran de vacances i que l’agost serà un mes políticament tan hàbil com qualsevol altre. “Per tant, és al govern de la Generalitat a qui correspon dir si està en condicions de poder celebrar aquesta taula de diàleg i si hi ha acord entre els diferents components de la Generalitat perquè es pugui sol·licitar i es pugui celebrar, insisteixo des de la disponibilitat que el govern de l’Estat sempre ha mantingut”, va avisar la ministra.

La incapacitat de Sánchez de trobar dates per complir els compromisos d’investidura no només afecta ERC. El PNB, disposat a reeditar el govern de coalició amb el PSE a Euskadi, votarà en contra de les conclusions de la comissió de Reconstrucció al Congrés com a protesta pel “perill de recentralització” sanitària i perquè no es convoca la comissió mixta del concert. “Estem molestos i enfadats. No pot ser que un sigui soci estratègic per donar sempre els vots, però que després ja no a l’hora de complir els acords quan tot està firmat”, avisa el president del PNB, Andoni Ortuzar.

LA FRASE

És la Generalitat la que ha de dir si està en condicions i si hi ha acord entre els seus components
María Jesús Montero
ministra portaveu


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona