Política

La fiscalia demana noves diligències després de la negativa de Borràs a declarar al Suprem

Javier Zaragoza sol·licita dos nous testimonis, una prova pericial sobre material informàtic i la inspecció de comptes bancaris

També requereix informació comptable a la Institució de les Lletres Catalanes

La Fiscalia General de l’Estat ha demanat noves diligències en la causa que s’instrueix contra la diputada de Junts per Catalunya (JxCat) al Congrés Laura Borràs per la presumpta adjudicació irregular de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

En un escrit a l’instructor Eduardo de Porres, el fiscal Javier Zaragoza sol·licita practicar dues declaracions testificals, una prova pericial sobre material informàtic, l’anàlisi de la policia judicial de diferents comptes bancaris i dades referides a dos comptes més relacionats amb la causa, així com la remissió de diferent documentació pel ministeri d’Hisenda.

Zaragoza demana que es cridi a declarar en qualitat de testimonis Arturo Rosell Morales (qui ja va prestar declaració davant la Guàrdia Civil) i a Yolanda Pelegrí (responsable de projectes i activitats de la ILC durant el període 2013-2017). Rosell està relacionat amb Isaías Herrero, un programador informàtic, també investigat, i respecte al qual l’instructor creu que hi ha “sòlids indicis” que Borràs li va adjudicar “directament o indirectament de manera arbitrària” contractes quan dirigia la ILC. 

L’exconsellera de Cultura s’ha acollit aquest dimecres al seu dret a no declarar al judici contra ella al Tribunal Suprem (TS) per presumptes delictes de frau, prevaricació, falsedat en document mercantil i malversació de cabals públics. Borràs ha justificat la seva negativa a declarar per la falta d’una prova pericial clau que demostraria que que els treballs contractats per l’ILC es van fer.

Ara la fiscalia reclama per la seva banda una pericial tècnica de el Grup de Delinqüència Econòmica i Tecnològica de Policia Judicial de la 7a Zona de la Guàrdia Civil sobre el material informàtic intervingut a Herrero. Demana que s’analitzin expedients de contractació i altra documentació intervinguda “per determinar la unitat operativa funcional dels contractes i la relació dels codis, fonts, domini i subdomini amb la infraestructura informàtica i anys literaris contractats per la ILC en el període 2013-2017”.

El fiscal també demana que s’analitzin els moviments bancaris de tres comptes a BBVA, Unibank i Sabadell i que es recapti de les respectives entitats bancàries l’extracte, incloent transferències i reintegraments, de dos comptes a Tríodos Banca i a Arquia Caixa d'Arquitectes.

El ministeri públic sol·licita que es requereixi a Hisenda informació sobre el pagament d'una factura de data 8 de maig de 2013 expedida per Xarxa Integral, per import de 21.659,00 euros (IVA inclòs). 

El fiscal també ha sol·licitat al magistrat instructor que reclami documentació a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), en especial de naturalesa comptable, així com contrastar dades d’algunes de les declaracions testificals ja realitzades en seu d’instrucció.

Finalment, “vist el declarat pels testimonis Javier Moro Talón (FREELANCE) i per Juan José Martínez Solana (XARXA INTEGRAL)”, Zaragoza interessa requerir al primer perquè informi sobre si consta algun correu electrònic amb Isaías Herrero on se sol·licités l’enviament d’alguna plantilla de pressupost, i en cas positiu que ho aporti.

Pel que fa a la segona, el requeriment seria perquè indiqui, “i, si escau lliuri”, si consta algun pressupost elaborat per XARXA INTEGRAL en relació amb una sèrie de contractes.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona