Política

La Xina ordena als EUA la clausura del consolat a Chengdu

Pequín estén l’ordre com a represàlia al tancament del xinès a Houston

S’ocupava de seguir la situació al Tibet

La Xina va ordenar ahir als Estats Units tancar el seu consolat a la ciutat de Chengdu, al sud-oest del país, en resposta a la clausura del seu a Houston (Texas), després que Washington acusés el seu personal d’intentar robar informacions d’investigacions mèdiques i altres documents d’intel·ligència a Texas. La decisió de Pequín tensa encara més les deteriorades relacions diplomàtiques entre tots dos països, que passen pel moment més baix des del seu establiment, el 1979.

El Ministeri d’Afers Estrangers xinès va informar, en un comunicat, que divendres al matí s’havia notificat als diplomàtics nord-americans a la Xina que Pequín revocava la llicència per al consolat de Chengdu i s’hi ordenava “aturar tots els negocis i activitats”.

El Ministeri d’Afers Estrangers xinès va afirmar que es tractava d’una “resposta legítima i necessària” contra “l’acció injustificada dels EUA” d’ordenar el tancament del seu consolat a Houston, que Washington justifica assegurant que la mesura té com a objectiu “protegir la propietat intel·lectual nord-americana i la informació privada dels seus ciutadans”, tot i que la Xina nega que la seva oficina diplomàtica hagi robat informació intel·lectual.

“La relació entre tots dos països no és la que la Xina desitjaria, i els Estats Units són els responsables d’això”, es va exculpar la diplomàcia xinesa en el comunicat. En la nota, afegia que la seva resposta de tancar el consolat de Chengdu està “en línia amb la llei internacional, les normes bàsiques que regeixen les relacions internacionals i les pràctiques diplomàtiques”, ja que, segons la seva opinió, la mesura que va adoptar Washington va trencar totes aquestes normes.

“Instem una vegada més els Estats Units a revocar immediatament aquesta decisió errònia i crear les condicions necessàries perquè les relacions bilaterals tornin a la normalitat”, diu la nota de la diplomàcia xinesa.

El consolat a Chengdu va ser inaugurat el 1985 i era responsable de fer seguiment dels afers relacionats amb el Tibet i altres zones del sud-oest habitades per minories ètniques no xineses que es consideren especialment sensibles per Pequín.

Per la seva banda, el Departament d’Estat dels EUA va enviar també divendres una notificació advertint els nord-americans residents a la Xina d’un “augment del risc de detenció arbitrària”. “Els ciutadans dels EUA poden ser objecte d’interrogatoris i detencions prolongades per motius relacionats amb la seguretat de l’estat”, segons diu la nota. Els nord-americans poden ser detinguts o deportats per “enviar missatges electrònics privats crítics” amb el govern xinès, afegia.

Les tensions entre nord-americans i xinesos han augmentat durant la pandèmia de coronavirus: la malfiança en les negociacions comercials, les acusacions d’espionatge, la decisió de Pequín de restringir les llibertats a Hong Kong mitjançant la nova llei de seguretat i les denúncies d’abusos contra la minoria musulmana dels uigurs ha provocat una espiral política i diplomàtica que sembla no tenir aturador. Entre les mesures que han pres ambdós països, figuren la imposició mútua de restriccions de visat i prohibicions de viatges contra funcionaris i polítics.

1979
Inici
de les relacions diplomàtiques entre els Estats Units i la Xina.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona