Política

Un milió de nous contagis cada setmana

El planeta supera els 16 milions de casos i els 645.000 morts, amb el focus al continent americà

Als Estats Units el virus ja mata mil persones diàries

Pobresa i malalties prèvies n’accentuen la gravetat

Ara per ara, el coronavirus SARS-CoV-2 no frena el nivell d’incidència arreu del planeta, on continua creixent a raó de milers de contagiats cada dia que passa. El recompte d’ahir va superar els 16 milions d’infectats oficials (16.054.143) a tot el món, i si bé els recuperats eren 8,8 milions, els que hi han perdut la vida ja són 645.416 ciutadans. Aquestes són les xifres oficials, reunides a partir dels recomptes de les diverses administracions, malgrat que en països amb sistemes de salut febles sovint no es comprova el motiu del decés. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) assegura que, en les darreres cinc setmanes, cada set dies s’ha sumat un milió de nous positius. Divendres passat, van ser més de 280.000 els contagiats en un sol dia.

Cap país està lliure de la Covid-19, però l’OMS assenyala que “l’expansió és deguda a l’alta transmissió en països grans i poblats del continent americà i el sud d’Àsia”. Al capdavant de la llista dels més afectats, hi continua havent els Estats Units, on clarament la pandèmia està fora de control com evidencien les xifres, que en els darrers dies registren més d’un miler de morts diaris. Els estats més afectats són, per aquest ordre, Califòrnia, Florida i Nova York. La primera potència mundial acumula 4,1 milions de contagis i 146.000 morts. La segueix el Brasil, amb 2,3 milions de casos i 86.000 morts, i l’Índia, amb 1,3 milions de contagis i 32.000 morts. Rússia ocupa el quart lloc, amb 13.200 morts i 811.000 infectats. Quant al continent africà, s’han declarat oficialment uns 800.000 casos i més de la meitat corresponen a Sud-àfrica.

El drama americà

El virus està fent estralls al continent americà, ja castigat per unes condicions econòmiques duríssimes en àmplies capes de la població, que afavoreixen la propagació del virus i dificulten la supervivència dels malalts. Cada setmana es registren uns 200.000 nous contagis. Una de cada sis morts per Covid-19 que es produeixen al món té lloc a l’Amèrica Llatina.

L’OMS estableix que, a escala mundial, la mitjana és que un de cada cinc contagiats desenvolupa un estat greu, amb dificultats respiratòries. Al continent americà, la mala alimentació, la pobresa i la falta de sistemes de salut públics que incideixin en la prevenció augmenten les probabilitats de patir greus conseqüències arran de la Covid-19 i la mitjana de l’OMS s’eleva a un de cada tres contagiats. A causa de malalties prèvies com ara hipertensió, diabetis, malalties renals i tuberculosi, el risc alt abasta 186 milions de persones al continent americà, que requeririen hospitalització, segons l’OMS.

A més, el virus no para d’estendre’s a l’altra banda de l’Atlàntic a un ritme del 5% diari. A banda del Brasil, els més perjudicats són el Perú (18.000 morts i 380.000 casos, en situació de quarantena nacional, però amb reactivació de l’economia des de l’1 de juliol) i Xile. Els segueix Mèxic, que ja acumula més de 43.000 morts i el darrer dia la taxa de contagis s’ha incrementat en un 1,8%. Mèxic és el sisè país del món en contagis acumulats, i en relació amb la població les morts se situen en el quart lloc, darrere dels Estats Units, el Brasil i la Gran Bretanya.

L’Argentina fa quatre mesos que manté el confinament i ha parat una mica el cop, però últimament el nombre de casos ha tornat a pujar, en un 5%. Els suburbis densament poblats i pobres de Buenos Aires condensen el 85% dels positius del país. Veneçuela ja s’apropa als 15.000 contagis.

Al Magrib ara preocupa l’escalada de contagis que viu Algèria, on la situació és molt crítica a causa de la falta de llits i de tests de detecció, esgotats a tot el país. La corba de contagis es dispara, i aquest cap de setmana ha batut el seu rècord diari, amb 675 positius. El govern ha prolongat el confinament parcial a la majoria de províncies i a la capital. I la Xina? El primer país afectat pel virus, el desembre passat, registra sols 83.800 casos oficialment.

Corea del Nord atribueix a un desertor retornat el primer cas

El règim nord-coreà de Kim Jong-un va declarar ahir la “màxima emergència” sanitària al país i va decretar l’aïllament de la ciutat de Kaesong, fronterera amb el sud, després d’haver detectat a la zona un possible cas de Covid-19, el primer fins ara anunciat per Pyongyang. El cas “sospitós” afecta un ciutadà nord-coreà que havia desertat a Corea del Sud i havia retornat al nord després de creuar de “manera il·legal” la frontera militaritzada que separa els dos països el dia 19 de juliol, segons va informar ahir l’agència de notícies nord-coreana KCNA.

La farmacèutica Moderna inicia la fase 3 d’una vacuna

La farmacèutica nord-americana Moderna comença avui la fase 3 de l’assaig de la seva vacuna experimental contra la Covid-19 i ha aconseguit doblar el finançament governamental del fàrmac fins als 955 milions de dòlars (819.360 milions d’euros), va anunciar l’empresa diumenge. En aquesta fase, 30.000 voluntaris rebran aleatòriament una dosi de 100 micrograms del fàrmac o una dosi de placebo per comprovar si pot “prevenir la malaltia simptomàtica de la Covid-19”, a més de la “prevenció” de la infecció amb el virus que la causa, SARS-CoV-2.

Madrid notifica dos focus més i ja té onze brots

La Comunitat de Madrid ja registra onze brots de coronavirus després d’haver notificat ahir al Ministeri de Sanitat dos nous focus, amb set casos positius i catorze contactes de seguiment, associats a l’activitat laboral i social, sense que cap hagi requerit ingrés hospitalari.

Austràlia registra un rècord de morts diàries

L’estat de Victòria, el segon més poblat d’Austràlia i on es viu un rebrot de contagis per coronavirus, va registrar diumenge 459 nous casos i deu morts, el nombre més alt de defuncions diàries per la Covid-19. El govern va detallar que les morts es van produir en residències de gent gran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona