Política

Guanyem es queda sol exigint a Madrenas que deixi l’escó

La resta dels partits de l’oposició s’abstenen

Madrenas defensa la feina feta aquest any, subratlla que ja era diputada quan se la va votar i avisa Guanyem que “s’equivoca de company de viatge”

El ple de Girona va rebutjar ahir la moció presentada per Guanyem per “una alcaldia amb dedicació exclusiva a Girona”. Els sis regidors de Guanyem es van quedar sols votant a favor que Marta Madrenas deixi l’escó al Parlament per dedicar-se al 100% a la ciutat. També es van quedar sols, però, els nou edils de l’equip de govern de JxCat rebutjant-ho, com va subratllar el portaveu de Guanyem, Lluc Salellas. Tant el PSC com ERC com Cs es van abstenir. En el cas d’ERC i Cs, van mostrar-se favorables com a norma general que l’alcaldia sigui de dedicació exclusiva, però van considerar que no eren ningú per exigir-ho a Madrenas i que ella tenia dret a decidir el que cregués convenient. Pel que fa al PSC, Sílvia Paneque va ser molt dura amb la “incapacitat de gestió” del govern i va parlar de “situació dramàtica”, però va afirmar que la solució no vindrà de si l’alcaldessa “és més o menys a Barcelona”, sinó que el que cal és la presentació per part de l’oposició d’una moció de censura “amb una alternativa que sigui justificada, més forta democràticament i amb un projecte de ciutat que tingui ambició i il·lusió”.

El debat de la moció d’ahir, però, va ser sobretot, com és lògic, entre Salellas i Madrenas. Salellas va reiterar els motius que ja havia avançat fa uns dies per presentar la moció, subratllant que era “una proposta de sentit comú, que qualsevol ciutadà dirà que és una bona proposta, necessària en el context actual”. L’alcaldessa, per la seva banda, va rebatre “errors i falsedats” del text –“un poti-poti superpopulista”, va anomenar-lo–, sobretot suposats projectes aturats que va assegurar que continuen en marxa; va defensar la feina feta pel govern durant aquest primer any de mandat “gestionant tres crisis” i també l’acord pel Trueta, en què va dir que ha aconseguit –“lluitant sola”– “un acord molt millor per a la ciutadania de Girona” del que era a l’inici. Sobre la petició concreta que deixi l’escó, Madrenas va subratllar que ja era diputada quan en les municipals de l’any passat va ser l’opció més votada i que sempre ha deixat clar quines són les seves dues prioritats: “El progrés i benestar dels gironins i gironines, i la independència de Catalunya, que per mi són dues coses indestriables.” En aquest sentit, va dirigir-se directament a Salellas per demanar-li quina era la seva prioritat, i va avisar-lo tant que “es confon d’adversari a batre” com que “s’equivoca de company de viatge”, recordant que “ha dit reiteradament que prefereix el PSC”. Madrenas va recordar que al principi de mandat Guanyem “va actuar amb responsabilitat” i ho va contraposar a la posició dels últims mesos, “destructiva, lligada al mal ambient mediàtic”, i va demanar que “torni aquell Salellas del principi, que puguem parlar els grups independentistes, i que no faci palanca amb el grup del PSC, que vostè sap que la gent que li va fer confiança no és el que volia”. I li va fer una proposta: “En comptes de desgastar aquest govern, potser que ens poséssim a anar plegats i desgastar el govern de l’Estat.”

Salellas li va respondre que ells continuen treballant amb els regidors del govern en cadascuna de les propostes que es plantegen i va subratllar que bona part dels punts del ple d’ahir tiraven endavant gràcies a Cs; “no sé si això és el que vostè va prometre”, hi va afegir.

Aprovació de la neteja

És cert que el govern va aconseguir aprovar ahir gràcies a les posicions d’ERC i Cs dos temes que havien estat retirats del ple fa dues setmanes per falta de consens per poder-los aprovar i en els quals ahir Guanyem i el PSC van votar en contra. D’una banda, les millores en el contracte de la neteja, que desencallen 912.000 euros que el soci privat de Girona+Neta tenia pendents d’executar. Es dedicaran a adquirir nova maquinària, ampliar el porta a porta i implantar nous contenidors intel·ligents, a més de reforçar la neteja i recollida de residus en alguns barris com ara Santa Eugènia i Sant Narcís. D’altra banda, un conveni per delegar al Consell Comarcal del Gironès competències i assistència tècnica en matèria d’enginyeria i arquitectura. Va ser molt criticat tant pel PSC –que va qualificar-ho de “despropòsit enorme” i va dir que es “perd proximitat”– com per Guanyem –que va qualificar de “cert desprestigi” la delegació–. El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Lluís Martí, però, va assegurar que “no hi ha cap pèrdua de sobirania”.

Últim ple del tinent d’alcaldia Carles Ribas

El ple d’ahir va ser l’últim del tinent d’alcaldia de Cultura i portaveu del govern, Carles Ribas. Ribas va deixar clar que plegava per ideologia –“per ser coherent amb mi mateix”–, però va rebutjar que part de l’oposició ho posés d’exemple per parlar de govern dèbil. Va subratllar que l’alcaldessa havia respectat la decisió i no hi havia hagut cap enfrontament.

Llum verd unànime al pacte de ciutat contra la segregació escolar

Tots els grups de Girona van ratificar ahir en el ple el pacte de ciutat per combatre la segregació escolar, que el Consell Municipal d’Educació ja va aprovar el 16 de juliol, destacant que és fruit d’anys de treball. En aquest sentit, la regidora d’Educació, Eva Palau, va reconèixer la feina dels seus antecessors en el càrrec des que fa 12 anys Núria Terés va començar el camí. L’oposició va subratllar la necessitat de treballar en les línies que es proposen perquè no quedi en una declaració de bones intencions, cosa a la qual Palau es va comprometre. El pacte fixa 23 punts de mesures a emprendre agrupats en tres eixos: planificació i gestió de l’oferta de places escolars; projecte de centre educatiu, organització i funcionament, i oportunitats educatives i d’aprenentatge més enllà de l’horari lectiu.

Requeriments als concessionaris de pàrquings subterranis

El ple de Girona d’ahir va aprovar cinc requeriments a les concessionàries de pàrquings subterranis de la ciutat “per complir alguns requisits contractuals que no s’estan complint”, segons va explicar la tinenta d’alcaldia d’Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas. La tinenta va deixar un altre requeriment sobre la taula i va recordar que dins la feina que estan fent des de fa anys per resoldre mancances en aquests contractes ja s’havien presentat dos requeriments similars més en plens anteriors i que se n’estaven preparant dos més.

D’altra banda, també es va aprovar un canvi de partida per destinar 80.000 euros previstos per a la Fundació Auditori al programa de vacances, i una modificació del superàvit del 2019 per destinar 133.300 euros a vehicles de la Policia Municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona