Política

Sánchez obliga Torra a anar a La Rioja per ser aldebat del fons

Nega la participació telemàtica a la Conferència de Presidents on hi ha en joc 140.000 milions

La vol mensual

A San Millán de la Cogolla, qui divendres no hi sigui, no hi serà comptat. Com a colofó a la convocatòria de catorze videoconferències de presidents autonòmics telemàtiques en l’estat d’alarma, Pedro Sánchez ha convocat una quinzena de presencial al municipi de La Rioja que és bressol del castellà –i del basc– i obliga el president Quim Torra a acudir-hi in situ si vol participar en el debat sobre el repartiment del fons de 140.000 milions de la UE. Si bé divendres Torra li va adreçar una carta a Sánchez amb el prec de poder intervenir- a la cita per via telemàtica, ahir la ministra portaveu, María Jesús Montero, li va donar una resposta oficial des de la taula del Consell de Ministres i és un no. “Aquest govern no és sospitós de no organitzar reunions telemàtiques quan considera que es poden fer així, el fet que s’hagi organitzat presencial implica que tots els presidents hi han de tenir una assistència presencial i això és obligat. No hi ha cap motiu que justifiqui que un president autonòmic, tret d’una justificació expressa, deixi d’assistir-hi”, va advertir Montero a Torra.

L’enrocament de La Moncloa amb l’assistència a San Millán de la Cogolla (La Rioja) posa pressió a Torra, que ja sap que si no hi va no tindrà ni veu ni vot en el repartiment del fons de la UE. En la carta a Sánchez, el president de la Generalitat li exigia “habilitar la participació telemàtica, en especial atenció a la situació de la pandèmia a Catalunya”. “Les restriccions establertes fan molt difícil el meu desplaçament fora de la ciutat de Barcelona”, hi afegia. I no està sol: el lehendakari Íñigo Urkullu amenaça de no acudir-hi –tot i ser a una hora (77 quilòmetres) en cotxe de Vitòria i no a les cinc hores i quart (520 quilòmetres) que hi ha des de Barcelona– perquè no es reuneix la comissió mixta del concert i la madrilenya Isabel Díaz Ayuso volia ser-hi a distància fins que el no de La Moncloa la va fer rectificar i hi anirà per tenir veu en el repartiment del fons de 140.000 milions. A partir d’ara, però, Sánchez vol que la cita de presidents passi a ser mensual i aleshores sí que preveu l’opció telemàtica per a Torra i la resta. La portaveu avisa ERC que no ha de culpar Sánchez sinó Torra de la incapacitat de reunir la mesa de diàleg. “La nostra disponibilitat segueix intacta, ja depèn de la voluntat de la Generalitat”, raona.

LA FRASE

Per reunir la mesa la nostra disponibilitat segueix intacta, ja depèn de la voluntat de la Generalitat
María Jesús Montero
ministra portaveu


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona