Política

Els presos polítics es comprometen a persistir

Denuncien l’anim de venjança de la justícia espanyola

Centenars de persones els acompanyen a Lledoners, on hauran de passar 14 dies de confinament a la seva cel·la

Els cinc presos polítics afectats per la decisió judicial de suspendre el seu tercer grau penitenciari s’han acomiadat aquest dimarts del règim obert amb retrets contra l’Estat per la seva falta de diàleg.

Abans d’entrar de nou a la presó Lledoners, el president d’ERC, Oriol Junqueras; els exconsellers Raül Romeva i Quim Forn; l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sánchez, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, han desafiat el propòsit de la fiscalia de reeducar-los i han assegurat que continuaran persistint per defensar la llibertat.

Els presos han tornat a Lledoners poc després de les vuit del vespre. Excepte Sànchez, tots han arribat amb temps per saludar i parlar amb els centenars de persones que els han volgut acompanyar i donar suport, entre les quals el vicepresident del govern, Pere Aragonès; el president del Parlament, Roger Torrent, i els grups parlamentaris d’ERC I JxCat.

El primer a pujar a l’escenari ha estat Cuixart, que ha volgut deixar clar que no renunciaran a “seguir lluitant i treballant per la llibertat de Catalunya i els Països Catalans”. “Els presos polítics no som la visualització de cap derrota, sinó de la determinació del poble de Catalunya”, ha assegurat. El president d’Òmnium ha afegit que “si aquesta és la proposta de diàleg del PSOE i els poders de l’estat, la nostra resposta és ben clara: seguir lluitant per l’autodeterminació”. Cuixart ha volgut llançar un missatge als joves: “Desobeïu tantes lleis injustes com sigui necessari i no tingueu cap por a la presó i a la repressió”.

“Avui ens tornen a tancar perquè ens tenen por. Perquè a les urnes ells no guanyen, guanyem nosaltres, i només poden guanyar si fan servir eines no democràtiques”, ha etzibat Oriol Junqueras en el seu discurs abans de tornar a la presó. El republicà ha apuntat que “les imatges de la gent rebent-nos als nostres pobles” han fet mal als poders de l’Estat perquè a ells “mai ningú els rebrà amb l’amor que ens rebeu cada dia”. Junqueras ha assegurat que “sortirem de la presó i guanyarem”. “De la presó se’n surt, i sortirem per guanyar i portar aquest país a la llibertat”, ha reblat.

L’exconseller Josep Rull ha lamentat que el Tribunal Suprem espanyol “només entén el discurs de la venjança”. “Són tan febles que desmantellen el seu propi estat de dret per esclafar-nos a nosaltres”, ha dit.
“Al segle XXI la fiscalia diu que no podem sortir de la presó perquè hem de fer reeducació. Les nostres conviccions són avui més fortes que mai”, ha assegurat.

El també exconseller Joaquim Forn ha avisat que persistiran i “farem el que faci falta per continuar aquesta lluita i complir el mandat de l’1 d’octubre”.

Raül Romeva ha constatat que els volen tancats “per voler fer un país millor”. Segons ell, “som on érem, fent front a la repressió, però no som com érem. Cada decisió d’aquest règim que ens vol callats ens fa més forts i determinats per continuar endavant”.

Jordi Turull ha avisat la fiscalia que “estan perdent el temps”. “Si en 40 anys de formación del espíritu nacional no van aconseguir res, es pensen que ens tombaran amb quatre cursos de reeducació?”.

Els presos polítics hauran de passar ara 14 dies confinats a la seva cel·la com a mesura de prevenció per la Covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador