Política

Forcadell i Bassa, en tercer grau; Turull i Rull, a la presó

Dos jutges resolen en sentit contrari la petició del fiscal de revocar el règim de semillibertat per als quatre presos

En tres dies, s’ha recruat la situació penitenciària de set dels nou condemnats

La situació era més que previsible, i més veient els antecedents dels últims tres dies, en què la situació penitenciària dels presos polítics s’ha vist substancialment engrevida per resolucions judicials que tenien el seu punt de partida en peticions elevades des de la fiscalia. Un guió ja establert i que ahir es va repetir amb Carme Forcadell, Dolors Bassa, Josep Rull i Jordi Turull, els quatre encausats del procés que encara gaudien d’un règim de tercer grau, i davant el qual el ministeri públic en va sol·licitar la supressió per la via d’un recurs. Amb quin motiu? Doncs que tots quatre continuen sense admetre que van cometre un delicte o que no han seguit cap programa de tractament sobre els “dèficits” que els van portar a delinquir, una bateria d’arguments que la fiscalia ja havia utilitzat, de manera mil·limètrica, amb els altres encausats.

La novetat, o sorpresa si es vol, és que, en aquest cas, les resolucions dels recursos per part de dos jutjats de vigilància penitenciària diferents, han anat en sentit oposat. La primera, dictada pel número 1, desatén la demanda de la fiscalia i, per tant, manté la semillibertat per a l’expresidenta del Parlament i l’exconsellera de Treball. Per contra, el jutjat número 5 ha decidit suspendre de manera cautelar el tercer grau a Rull i Turull com, de fet, ja havia fet dimarts amb els altres cinc presos –Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart–. Així les coses, ahir mateix al vespre, els dos exconsellers van reingressar a la presó de Lledoners, en una imatge que també s’ha convertit en recurrent en la darrera setmana.

En els seus escrits sobre els casos de Forcadell i Bassa, el titular del jutjat 1r –el competent en els afers dels interns que es troben a Wad-ras i Puig de les Basses– dona deu dies a totes dues per al·legar contra la tesi del fiscal i, alhora, sosté, entre d’altres raons, que un recurs del ministeri públic que pretengui revocar de manera immediata un règim de semillibertat, s’ha de presentar en fase d’apel·lació, en aquest cas davant el Tribunal Suprem, i no davant un organisme de primera instància. Igualment, el jutge també entén que, en el marc normatiu actual, perquè un recurs tingui caràcter suspensiu, s’ha de produir abans una resolució definitiva objecte de recurs d’apel·lació. I això encara no ha succeït. Tan bon punt van tenir coneixement de la decisió, Forcadell i Bassa van publicar un text conjunt als seus respectius comptes de Twitter on es podia llegir: “El jutjat penitenciari número 1 de Barcelona ha aplicat la llei, i per això no entrem a la presó. Molt greu pels companys que hi són i pel Josep Rull i el Jordi Turull, que són a punt d’entrar-hi. Us estimem.”

Al seu torn, la jutgessa del número 5 ha fet el mateix que, de fet, ja va fer fa tres dies, que és donar per bones les raons que dona el fiscal per tombar, de manera cautelar, el tercer grau concedit a Josep Rull i Jordi Turull. Una decisió que fa que en un lapse de temps gairebé fugaç, la situació penitenciària de set dels nou condemnats per la causa especial 20807/2017 hagi fet un salt enrere més que ostensible, tornant al segon grau. En aquest escenari, la reacció del mateix Jordi Turull, també a través de les xarxes, va ser repicar una estrofa de l’Abril 74 de Lluís Llach. La història, però, promet nous capítols ja que el Suprem, com a òrgan sentenciador, ja té sobre la taula els recursos contra les sortides laborals de l’exconseller Joaquim Forn, de Jordi Sànchez i del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, els tres presos que ja han complert una quarta part de la seva condemna.

LES FRASES

Mai ens sotmetrem a un programa de tractament per canviar les nostres idees, que són del tot legítimes
Josep Rull
exconseller de la generalitat
Això va de venjança i escarni. Ho han provat durant segles, però no ho aconseguiran
Jordi Turull
exconseller de la generalitat
El jutjat 1 ha aplicat la llei i per això no entrem a presó. Molt greu pels companys que hi són
C. Forcadell/D. Bassa
preses polÍtiques

Concentració de suport a les portes de Lledoners

Com ja va passar dimarts amb cinc dels presos, Josep Rull i Jordi Turull no van estar sols quan, passades les vuit del vespre, van acudir a la presó de Lledoners per fer efectiva l’ordre judicial que els deixava sense tercer grau. Allà els esperaven militants independentistes, així com càrrecs de JxCat i ERC, que els van donar suport amb consignes com ara “no esteu sols”. A tots dos, però sobretot a Rull se’ls va veure amb ganes de dir coses, com ara denunciar que “la fiscal general d’un partit pretesament progressista –Dolores Delgado– i un govern espanyol pretesament progressista romanguin absolutament indiferents davant d’aquesta infàmia que estem patint en termes democràtics”, i va afegir: “Això és una autèntica vergonya.” L’extitular de Territori també va alertar que “quan les togues prenen el control de tot sense un mecanisme del contrapoder democràtic, és la fi de la democràcia en si mateixa”. Per la seva banda, Jordi Turull es va adreçar als congregats per demanar que el sobiranisme vagi “a l’una” i que no “afluixi”: “Això va de venjança i escarni. Ho han provat durant segles, però no ho aconseguiran”, va exclamar. Acompanyats de les seves famílies, un dels moments més emotius va ser quan es va cantar Els segadors de manera coral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona