Política

Sánchez liderarà la gestió del fons europeu

El president del govern espanyol promet coordinar-lo amb les comunitats autònomes

Avisa que les administracions seran coresponsables de les ajudes que arribin

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, assumirà directament la gestió del fons de recuperació de la Unió Europa (UE) però ha promès als presidents autonòmics que hi haurà una “col·laboració multinivell” amb les comunitats a través d’una conferència sectorial i en els debats habituals de les properes conferències de presidents, segons han explicat fonts de la Moncloa.

Així ho ha comunicat el mateix Sánchez als presidents de les comunitats que han acudit aquest divendres a la cimera autonòmica.

En la trobada, Sánchez ha exposat als assistents com serà la governança del fons europeu. Ha avançat que el govern de l’Estat crearà una Comissió Interministerial, presidida per Sánchez, per gestionar el fons de recuperació europeu que correspon a Espanya. També es formarà una Unitat de Seguiment de les partides .

Fonts autonòmiques han explicat a Efe que Sánchez ha promès als presidents que treballaran “aviat i coordinats” en la gestió d’aquest fons, a través del qual l’Estat rebrà 140.000 milions d’euros, més de la meitat dels quals en ajudes directes i la resta en crèdits.

El cap del govern espanyol ha avisat els presidents que el repartiment del fons europeu requereix de la coresponsabilitat de les administracions, perquè qualsevol errada en un dels projectes pot perjudicar la resta.

En aquest sentit, ha remarcat que aquesta mateixa responsabilitat la tindran altres administracions com les locals, en especial les grans ciutats.

També “hi haurà col·laboració publicoprivada a través d’un grup d’alt nivell”.

En la seva intervenció, Sánchez ha explicat que el calendari de presentació dels plans i de recepció dels desemborsaments. Ha apuntat que el govern calcula que l’Estat podria començar a rebre prefinançament per al 10% dels fons a partir de la primavera 2021.

En relació al repartiment, ha detallat que no seguirà “els criteris clàssics” perquè “és un fons nou”. “El que valorarem serà l’aportació d’aquests projectes a cadascuna de les línies transformadores, sent conscients que per a aquest govern la cohesió territorial és un principi irrenunciable”, ha dit.

“És molt important entendre que la gestió del Fons de Resiliència i Resistència és un tot i hem d’estar molt coordinats”, ha insistit Sánchez. I ha recalcat que la Comissió Europea (CE) “és clara” en aquest punt: “Si qualsevol projecte seleccionat en una comunitat autònoma té una incidència d’execució, aquesta afectaria l’execució de la resta de projectes existents vinculats a aquest eix”.

És per aquest motiu que ha remarcat que és “fonamental” la cogovernança i la “visió de conjunt”. “Hem d’aprofitar l’oportunitat; hem de fer les coses bé i hem de fer-les junts. Som interdependents també en la recuperació com ho som també en el combat contra la pandèmia”, ha afegit.

El president de l’executiu estatal ha apel·lat a la unitat –“quanta més n’hi hagi més forts serem i més aviat sortirem d’aquesta emergència sanitària”– i a la cohesió territorial, perquè, segons ell, “no hi pot haver comunitats autònomes de primera i segona”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona