Política

El PSOE imposa l’acord en els romanents i desferma una tempesta municipal

El vot d’or de Caballero salva Hisenda tot i l’abstenció de Podem i el no del PP, Cs i JxCat

Els alcaldes donaran 15.000 milions a l’Estat i en rebran 5.000 a terminis

Formalment és un acord entre el Ministeri d’Hisenda i la Federació de Municipis i Províncies (FEMP), però de facto és un acord imposat pel PSOE i per la ministra María Jesús Montero en contra de tots els alcaldes que no són socialistes i que només el vot d’or del cap de la FEMP i alcalde de Vigo, Abel Caballero, ha salvat. La tradició de la unanimitat en el si de la FEMP va expirar ahir amb la polèmica per l’ús dels 15.000 milions de romanents pressupostaris i del superàvit per part dels alcaldes, que no seran lliures per utilitzar-los. Els alcaldes hauran d’entregar al govern de Pedro Sánchez els 15.000 milions i només a partir d’aleshores rebran una aportació estatal, de 5.000 milions i a terminis (2.000 aquest any i 3.000 el 2021).

L’atzucac neix per una llei de Cristóbal Montoro com a ministre d’Hisenda que impedia als ajuntaments utilitzar els seus romanents. Un “austericidi local”, segons el PSOE. La via socialista per driblar la llei Montoro, però, no és beneïda per alcaldes com ara la barcelonina Ada Colau (En Comú Podem), la gironina Marta Madrenas (JxCat) i el madrileny José Luis Martínez Almeida (PP), i va tenir només 12 vots a favor (del PSOE), 12 en contra (del PP, Cs i JxCat) i una abstenció (d’IU-Podem) a la FEMP. Després de decantar l’empat en favor seu i posar fi a la llei no escrita de la unanimitat, el president de la FEMP, Abel Caballero, es mostrava cofoi. “Valoro l’acord com a molt positiu per a les entitats locals. I qui digui que es pot recórrer a vies alternatives d’ús dels romanents, ha d’explicar com”, va dir. “Trenca la unanimitat que sempre hi ha hagut en el municipalisme i suposa que el president de la FEMP, amb el seu vot de qualitat, es posa al costat de Sánchez i no dels municipis”, denunciava Almeida.

Si bé En Comú Podem expressava el seu rebuig en un comunicat i Colau guardava silenci i repiulava a Twitter el rebuig de Gerardo Pisarello i prou, el cas és que el representant d’IU-Podem i alcalde de Rivas-Vaciamadrid, Pedro del Cura, no va votar-hi en contra: es va abstenir. “Defensem a la FEMP el mateix que els nostres companys al govern i al Congrés”, sosté. De fet, l’abstenció d’IU-Podem –soci de Sánchez– era tan decisiva o més que el vot de Caballero: l’abstenció servia amb safata l’empat a 12 sabent que el president de la FEMP té vot d’or.

Torra: “És espoli, Colau, reaccioni”

Després que la conferència de presidents acabés amb un repartiment del fons que no serà tal perquè els 140.000 milions els retindrà Pedro Sánchez fins a la primavera del 2021 en espera de rebre projectes, el president Quim Torra va compartir un nou desencís municipal que se suma a l’autonòmic de la cita de San Millán de la Cogolla. “Nou espoli”, va denunciar.

Per Torra, amb la solució del PSOE als romanents dels alcaldes, “es consuma el nou espoli dels diners de tots els veïns i veïnes amb l’abstenció dels comuns”. “Aquests diners són de la gent, no són de l’Estat espanyol. Benvolguda senyora Colau, com a alcaldessa de la capital del país, espero que reaccioneu i denuncieu aquest robatori”, va exigir Torra a l’alcaldessa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona