Política

Dues explosions maten desenes de persones a Beirut

Les deflagracions, l’origen de les quals es desconeix, s’han produït al port de la ciutat i han causat centenars de ferits

Almenys 50 persones van morir ahir i més de 2.000 van resultar ferides a causa de dues potents explosions a Beirut. “Encara estem intentant contactar els uns amb els altres. Hi ha persones ferides per l’impacte de vidres o perquè els ha caigut un tros de sostre al damunt, i als hospitals de Beirut no els poden atendre perquè també cauen vidres de tot arreu. Fins i tot aquí on som s’ha mogut tot l’edifici”. La Sarah viu a Jounieh, una localitat costanera a 15 quilòmetres de la capital, i diu que té coneguts que han sentit l’impacte de l’explosió molt més enllà.

L’onada expansiva de la doble explosió que va produir-se ahir a la tarda al port de la capital libanesa va provocar desenes de morts i més de dos mil ferits, segons el Ministeri de Salut, malgrat que s’espera que totes dues xifres pugin. El cap de l’hospital Raffic Hariri de Beirut, Firass Abiad, comunicava després de l’explosió que la sala d’emergències treballava a un ritme frenètic: “Estem tractant 66 ferits i ens informen que ens n’arribaran més. La majoria tenen lesions provocades per l’impacte de vidres. Alguns talls són profunds.”

Les detonacions van arrasar la infraestructura de la zona portuària i van damnificar de manera greu les façanes i els sostres dels edificis dels barris més propers. L’esclat fins i tot va enderrocar les finestres i les portes d’immobles situats lluny del port i durant les hores posteriors a l’explosió el so de les ambulàncies i la mala cobertura telefònica van angoixar molt els ciutadans que intentaven contactar amb els seus éssers estimats.

El motiu de l’explosió continuava sent incert hores després de la deflagració, malgrat que fonts estatals apuntessin a un incendi al magatzem de material altament explosiu com ara nitrat de sodi com a possible causa de la tragèdia. Les televisions libaneses demanaven als ciutadans que tanquessin les finestres per protegir-se del núvol de gas tòxic que podria estar apropiant-se de l’aire de la ciutat i que era visible des de diverses zones muntanyoses del país.

La confusió sobre les causes de l’explosió va dur alguns mitjans locals a especular si Israel podria estar involucrat en un suposat atac que tingués com a objectiu Hezbol·là, un partit milícia libanès contrari a l’existència de l’estat jueu, però Tel-Aviv va sortir de seguida a desmentir que hi tingués res a veure.

Aquests fets ocorren mentre el Líban travessa diverses crisis simultànies en què, a banda d’una pandèmia, el país afronta un conflicte polític intern i una greu davallada econòmica que enfonsa més de la meitat de la població per sota del llindar de la pobresa. La corrupció i la mala gestió de les autoritats libaneses, que es mantenen al poder des del final de la guerra civil, es manifesta durant les últimes setmanes amb la incapacitat de proveir de llum les llars de molts libanesos, que passen l’estiu sense nevera ni aire condicionat a les seves cases.

Molts ciutadans expressaven ahir de nou la seva frustració cap a les autoritats que dirigeixen el país després d’una explosió que, segons creuen, podria haver estat evitada si no fos per una mala praxi que consideren massa habitual al país. “No he vist mai a la meva vida un desastre similar”, deia ahir a la nit el governador de Beirut, Marwan Abboud. “No sé com ens n’aixecarem, d’aquesta.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA