Política

Debat extraordinari demà al Parlament

Convocat el ple monogràfic que volia Torra per la crisi de la monarquia

L’han reprovada diversos cops des del 2018

El president del Parlament, Roger Torrent, ha convocat per demà divendres a les 11 del matí el ple extraordinari que va demanar el president de la Generalitat, Quim Torra, per debatre la situació política originada per la fugida a l’estranger del rei emèrit, arran de la investigació oberta per la fiscalia suïssa sobre presumptes delictes de corrupció i blanqueig, que ha destapat una greu crisi en la monarquia espanyola. El ple començarà amb una intervenció del mateix Torra sense límit de temps i després parlaran tots els portaveus, que podrien repetir si el president obre un altre torn. A la tarda hi haurà una aturada per deixar temps a presentar propostes de resolució, màxim dues per grup, que no es preveu que es debatin fins a les vuit del vespre. El ple continuarà tenint un format reduït per la Covid-19, amb un màxim de 20 diputats a l’hemicicle.

Abans, a les nou del matí, es reunirà la Diputació Permanent, que votarà la convalidació del decret llei 28/2020, que adopta mesures per harmonitzar prestacions socials amb l’ingres mínim vital de l’Estat, i tres peticions de compareixença de Cs: una del mateix Torra, perquè doni explicacions per l’absència la setmana passada a la Conferència de Presidents Autonòmics, i dues més dels consellers de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i Educació, Josep Bargalló, sobre les targetes moneder per als infants en risc de vulnerabilitat.

L’anterior ple del Parlament ja va aprovar, amb els vots de JxCat, ERC, els comuns i la CUP, l’informe de conclusions de la comissió d’estudi del 155, que exigia, entre altres mesures, l’abdicació de Felip VI. Aquesta mateixa legislatura, l’octubre del 2018, la cambra ja va aprovar altres resolucions que reprovaven el monarca per la seva actuació el 3-O i demanaven l’abolició de la monarquia espanyola, però el TC les va tombar el juliol del 2019, i fins i tot va prohibir que es tornés a parlar de la monarquia, tot i que el Parlament s’hi refermaria dies després. El mateix tribunal ja va declarar inconstitucional també l’octubre passat la comissió parlamentària que es volia crear per investigar la institució reial, que ja havia suspès en acceptar el recurs presentat al maig pel govern espanyol. A l’octubre i al novembre passats, el TC ja va llançar dos avisos a Torrent i la mesa que podien incórrer en responsabilitats penals si acceptaven a tràmit iniciatives per debatre l’autodeterminació o reprovar el rei.

Per altra banda, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va anunciar ahir que proposarà, en el proper ple, la retirada de la medalla d’or de la ciutat a Joan Carles I, arran de la seva fugida. La medalla se li havia concedit, per unanimitat, el 10 de juny del 1996, abans d’una visita de deu dies després que se li lliurés en persona. Roigé també confia ara en el suport de tots els grups.

LES DATES

11.10.18
El Parlament
va aprovar la proposta de resolució dels comuns, en el debat de política general, que reprovava Felip VI i instava a abolir la monarquia.
21.07.20
El Parlament
va aprovar, també amb els vots dels grups sobiranistes, les conclusions de la comissió del 155, que insten Felip VI a abdicar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona