Política

Els EUA desafien la Xina amb una visita a Taiwan

Pequín avisa Washington que no faci “moviments perillosos”

Vehicles militars xinesos es desplacen fins a la zona

El secretari de Salut i Serveis Humanitaris dels Estats Units, Alex Azar, va arribar ahir a la tarda a Taiwan. Es tracta de la primera visita oficial d’alt nivell a l’illa en més de 40 anys, i eleva un grau més la tensió ja per si mateixa elevada entre Washington i Pequín. Al llarg dels tres dies que durarà la visita, Azar es reunirà amb la presidenta del país, Tsai Ing-wen, una ferma partidària que Taiwan sigui reconegut com un estat independent, i també amb responsables de salut del país per conèixer la lluita contra el coronavirus a l’illa, un dels indrets on les autoritats sanitàries han aconseguit minimitzar la malaltia, amb menys de 500 contagis registrats.

Washington va trencar oficialment relacions amb Taipei el 1979 a favor de Pequín, després que l’aleshores president nord-americà, Jimmy Carter, atorgués ple reconeixement diplomàtic a la República Popular de la Xina en detriment de la República de la Xina, ara Taiwan.

L’actual president dels EUA, Donald Trump, ha reforçat el seu suport a aquest territori de règim democràtic, que considera prioritari, i hi ha impulsat la venda d’armes. Pequín, que des de principis d’any està en contínua confrontació amb Washington, va advertir els EUA que no fessin “moviments perillosos”, amb referència a la visita d’Azar, que va qualificar d’amenaça a “la pau i l’estabilitat”, i va insinuar mesures no especificades.

La visita d’Azar arriba només uns dies després que la guerra freda tecnològica entre els EUA i la Xina entrés en una nova fase la setmana passada, quan Trump va signar una ordre executiva per exigir que les empreses nord-americanes deixessin de tractar amb dos grans actors xinesos en un termini de 45 dies: ByteDance, el propietari de l’aplicació per compartir vídeos TikTok, i WeChat, el popular servei de missatgeria gestionat per l’empresa Tencent Holdings. La representació nord-americana amb Azar al capdavant es reunirà avui al matí amb Tsai juntament amb el seu ministre d’Afers Estrangers, Joseph Wu, i el ministre de Salut, Chen Shih-chung. A la tarda, Azar signarà un memoràndum de cooperació amb Salut i visitarà centres de control de malalties del país.

Mobilització de tropes

D’acord amb els protocols, no hi haurà encaixades de mans i tots duran mascareta, Azar inclòs, tal com s’ha pogut veure en les imatges emeses en directe a la televisió taiwanesa.

A mesura que aquesta setmana s’incrementaven les tensions entre els Estats Units i la Xina arran de l’anunci de Washington d’aquesta visita d’alt nivell, imatges per satèl·lit han pogut captar l’exèrcit xinès desplaçant vehicles militars a les ciutats costaneres del país properes a l’estret de Taiwan amb míssils llançadors que podrien destruir totes les bases militars i edificis governamentals de Taipei amb molta precisió. Pequín, segons la seva política d’“un país, dos sistemes”, considera que l’illa forma part del seu territori i mai ha renunciat a utilitzar la força per conquerir-la. “No fem cap promesa d’abandonar l’ús de la força i de mantenir la possibilitat de prendre totes les mesures necessàries”, va assegurar el líder xinès, Xi Jinping, en un discurs recent. Per la seva banda, Taiwan ha respost enviant una empresa d’uns 200 marines per reforçar el parc marí nacional de les illes Pratas.

LA DATA

1979
Els Estats Units
van reconèixer la Xina en detriment de Taiwan.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona