Política

Sturgeon aposta pel segon referèndum d’independència

Assegura que l’SNP inclourà la consulta en el programa de les eleccions escoceses de l’any vinent

Londres avisa que encara que guanyin no el podran fer i Edimburg replica que és un procés democràtic

El Partit Nacional d’Escocès (SNP) inclourà el segon referèndum d’independència en el programa de les eleccions escoceses de l’any vinent. Així ho va confirmar ahir la primera ministra escocesa i líder de l’SNP, Nicola Sturgeon, en una entrevista a la BBC, en què va assegurar que complirà el mandat si guanya. “M’he passat tota la vida adulta fent campanya per la independència escocesa, crec en la independència escocesa amb totes les fibres del meu ésser i també crec que Escòcia serà independent més aviat que tard”, va afirmar. I va recordar: “Soc la líder d’un partit que té el suport majoritari per la independència.”

El suport a la independència ha crescut de manera extraordinària a Escòcia des que va començar la pandèmia, fa cinc mesos. Per primer cop els sobiranistes són majoria, amb el 54% dels suports, segons coincideixen tots els sondejos. La raó és la bona gestió que ha fet Sturgeon de la crisi sanitària a Escòcia, sobretot als hospitals, en contraposició amb la del primer ministre britànic, Boris Johnson, a Anglaterra.

Escòcia té plens poders per gestionar la crisi de la Covid-19 i el resultat és que el virus està més controlat al seu territori. El 74% dels escocesos aplaudeixen la gestió de Sturgeon de la pandèmia.

“L’SNP està en una posició de força que voldria qualsevol partit del món, no estem en una bombolla, som els que estem governant Escòcia”, va dir Sturgeon. L’SNP governa Escòcia des del 2007, quan Alex Salmond es va convertir en primer ministre formant un govern en minoria. El 2011 va revalidar el mandat amb majoria absoluta. Sturgeon, de 50 anys, va succeir Salmond el 2014 i es va imposar en els comicis del 2016 amb el 46,5% dels vots.

Des de fa 13 anys l’SNP governa de manera sòlida amb un programa progressista a Escòcia i des del 2014 se li van transferir més competències fiscals.

Sturgeon també va dir que s’ha demostrat que estaven equivocats els que l’acusaven d’estar més preocupada per aconseguir la sobirania que per gestionar el dia a dia de la gent.

Va enviar un missatge molt clar als seus: “No caiguem en el parany de centrar-nos en les nostres preocupacions i centrem-nos en allò que importa a les persones.” I va afegir que el suport a la independència continuarà creixent si no hi ha disputes internes i “si ho seguim fent bé”. El líder conservador escocès, Douglas Ross, va avisar que encara que en les eleccions del 2021 surti una majoria independentista, això no garantirà un nou referèndum. Johnson s’hi oposa frontalment. L’SNP va replicar que el govern central “no té mandat” per bloquejar la democràcia escocesa.

LA FRASE

No caiguem en el parany de centrar-nos en les nostres preocupacions
Nicola Sturgeon
primera ministra escocesa

Johnson, de vacances a Escòcia

El primer ministre britànic, Boris Johnson, passarà dues setmanes de vacances a Escòcia a partir del cap de setmana que ve. Hi anirà amb la seva parella, Carrie Symonds, i el seu fill Wilfred, de tres mesos i mig. L’elecció d’Escòcia demostra, d’una banda, el seu compromís amb la indústria turística britànica. Ha demanat als britànics que es quedin de vacances al país per reactivar els negocis locals i ha posat en marxa un programa de subvencions. I, d’altra banda, reafirma el seu compromís amb la unió del país. El diputat nacionalista escocès George Adam va dir que “els unionistes pateixen un atac de pànic [els sondejos donen majoria als independentistes] i no saben com parar els votants”. A principis de mes, Johnson ja es va veure forçat a visitar Escòcia per recordar que no tot el mèrit de la gestió de la pandèmia era de Sturgeon. El ministre de Finances, Rishi Sunak, hi va viatjar divendres passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona