Política

Iceta rebutja un referèndum sobre la monarquia perquè no hi ha prou consens

El líder del PSC aposta per “mantenir i eixamplar” els suports que van rebre a la investidura de Sánchez

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha rebutjat celebrar un referèndum sobre la monarquia perquè considera que no hi ha “un consens prou ampli”.

En concret, durant una entrevista a TV3, Iceta ha recordat que el pacte del 78 va incloure diversos aspectes com la monarquia o el dret a vaga i a l’educació, i ha advertit que “no es pot tocar només una peça i deixar la resta igual”.

“No sóc partidari d’obrir problemes que després no sabrem tancar”, ha avisat, i ha afegit que tot i la crisi a la Casa Reial per la fugida de Joan Carles I i la seva possible corrupció “no s’ha de fer un canvi de règim”.

Sobre el rei emèrit, Iceta no ha volgut valorar la seva situació a l’espera de veure la investigació judicial però ha rebutjat un canvi de règim a l’Estat per les possibles irregularitats de Joan Carles I.

A més, ha remarcat que no és “incompatible” una monarquia “amb una democràcia avançada” i ha assegurat que “els últims 42 anys han estat els millors dels darrers tres segles”.

El socialista ha defensat el paper de la justícia perquè té l’obligació “d’actuar amb absoluta imparcialitat” i ha avisat que “no són els polítics qui han d’impartir justícia”.

“La unitat d’Espanya no depèn del sistema judicial”, ha resumit, i ha insistit que els jutges “simplement jutgen”.

Tot i això, Iceta ha apuntat que s’ha d’obrir un debat sobre fins a quin punt arriben la inviolabilitat i l’aforament i ha remarcat que en cap cas “pot ser sinònim d’impunitat”. “No existeix la impunitat, tothom és igual davant la llei i qui la fa la paga”, ha sentenciat.

El líder del PSC també ha comparat en repetides ocasions la figura de Joan Carles I i la de l’expresident Jordi Pujol i ha explicat que en tots dos casos defensa la presumpció d’innocència perquè encara no hi ha una sentència.

Tot i això, sí que ha acceptat que totes dues figures han rebut un tracte “reverencial” que pot haver agreujat la situació.

Iceta també s’ha referit a l’acord de govern amb Podem i ha insistit que és “molt important i bo per a Espanya”. A més, ha confiat que es pugui “mantenir i eixamplar” els suports que Sánchez va rebre a la investidura, que incloïen ERC, i ha assegurat que “no hi ha motius” perquè això no passi.

En aquest sentit, ha avisat que “no té cap lògica argumental” que ERC no doni suport al govern espanyol després que la fiscalia hagi demanat suspendre el tercer grau als presos independentistes, ja que ha remarcat que l’executiu no ha participat d’aquesta decisió.

Taula de diàleg i eleccions

Sobre la taula de diàleg, el líder socialista ha insistit que un període preelectoral “no és dels moments més proclius” per encarar una negociació. Encara que ha dit que és partidari que es reuneixi, ha retret als socis del Govern català “estar-se mirant l’un a l’altre per aprofitar els seus errors”, i ha argumentat que és “difícil” poder reunir la taula de diàleg en aquestes condicions.

Per això Iceta considera que la negociació s’hauria de reprendre “amb el Govern renovat” i, en aquest sentit, ha apostat per fer eleccions “com més aviat millor”.

Segons el socialista, el Govern “no està a l’alçada” i no creu que es pugui preveure un eventual risc de rebrots a dos mesos vista, quan hi podria haver els comicis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona