Política

La CUP vol un front comú d’ajuntaments i governs autonòmics per “desobeir” el pacte entre el govern espanyol i la FEMP

Els cupaires reclamen a la Generalitat que doni “cobertura jurídica” als consistoris que no vulguin cedir els romanents

La CUP ha apostat per fer “un front comú” entre ajuntaments i governs autonòmics dels Països Catalans per tal de “desobeir” el pacte entre el govern espanyol i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) que proposa que els ajuntaments cedeixin part del seu superàvit per fer front a la lluita contra el coronavirus.

Per als cupaires això és “una nova ofensiva recentralitzadora” i han demanat a les forces sobiranistes que “es plantin” i busquin una estratègia conjunta per “fer-hi front”. La diputada de la CUP al Parlament Maria Sirvent ha instat Govern a posar “tots els instruments administratius i institucionals” a favor dels ajuntaments i ha demanat que es doni “cobertura jurídica” als consistoris que no cedeixin el romanent.

En aquest sentit, ha recordat que el president de la Generalitat, Quim Torra, es va posicionar a favor de la “revolta” dels ajuntaments contra l’acord de la FEMP i ha explicat que cal que la Generalitat passi “dels lemes als fets”.

Sortida de la FEMP i convocatòria de l’Assemblea de Càrrecs Electes

La regidora de la CUP a Tarragona Laia Estrada també ha explicat que els cupaires proposaran als plens dels ajuntaments que la Federació de Municipis de Catalunya faci “una oposició frontal” a l’acord i ha avisat que si no demanaran la sortida “urgent” de la FEMP.

A més, els cupaires també han demanat que es convoqui l’Assemblea de Càrrecs Electes per “coordinar la resposta i la desobediència institucional”. Amb la convocatòria creuen que l’assemblea prendria “utilitat” i s’allunyaria de “l’electoralisme”.

També aposten per derogar l’article 135 de l’LRSAL i la llei d’estabilitat pressupostària per donar suport als ajuntaments i “abandonar el simbolisme i la retòrica”.

Ofensiva “recetralitzadora”

Per la seva banda, el diputat al Congrés Albert Botran ha demanat “parar els peus a l’ofensiva recentralitzadora” de PSOE i Podem i ha apel·lat a totes les forces sobiranistes i municipalistes a “fer un front comú i plantar cara”.

Botran ha recordat que en les negociacions per la pròrroga de l’estat d’alarma un dels acords amb el PSOE va ser “utilitzar els romanents per polítiques socials” i ha lamentat que s’ha demostrat que la paraula del PSOE “no val per res”.

A més, ha dit que encara que aquest govern “deia ser una alternativa al PP” en qüestions clau “actua de la mateixa manera”. Precisament per això ha assegurat que ara s’ha aprofitat la llei d’estabilitat pressupostària de Cristóbal Montoro per “centralitzar els estalvis” dels ajuntaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES