Política

Justícia anul·la 4.136 processos del franquisme

A Catalunya hi ha 66.629 represaliats que van haver de passar per un judici o consell de guerra durant la dictadura

Des del 2017, el Departament de Justícia de la Generalitat ha tramitat fins a 4.136 documents per declarar la nul·litat de judicis i consells de guerra dictats per causes polítiques a Catalunya durant el franquisme. Només els primers mesos d’enguany, el nombre de sol·licituds per revocar aquests processos s’eleva fins a 475.

Aquesta iniciativa de la Generalitat es va posar en marxa el 12 de setembre del 2017, emparant-se en l’aprovació per unanimitat al Parlament de la Llei 11/2017, per a la reparació jurídica de les víctimes de la dictadura. Arran d’aquesta norma, l’Arxiu Nacional de Catalunya publica una llista de les persones que durant el franquisme van viure un procés judicial militar per no ser considerades afins al règim. A Catalunya, es calcula que hi ha 66.629 d’aquests represaliats als quals es va instruir un procediment penal per motivacions polítiques. Els que van passar per un d’aquests judicis des de 1938 fins a 1978, o bé els seus familiars i altres persones interessades, poden sol·licitar la nul·litat de la causa a través del lloc web del Departament de Justícia –un 70% de les peticions s’han formulat a través d’aquest canal– o bé trucant al telèfon 012. El document per demanar-ho fa constar, de manera individual, el nom i cognoms de l’afectat. La petició s’acompanya d’una carta del president de la Generalitat on es fa constar la nul·litat de ple dret de les causes, sentències i resolucions franquistes, i on també es destaca la necessitat de restablir “l’honor, la dignitat i la memòria” d’una víctima “injustament processada” pels seus tribunals.

Torra demana comptes a l’Estat per Companys

Era un 13 d’agost de 1940, per tant ahir va fer 80 anys que el president Lluís Companys va ser detingut per agents alemanys a la població de La Baule, a la Bretanya, per ordre de les autoritats espanyoles. Després de ser extradit a Espanya, va ser sotmès a un consell de guerra i el 15 d’octubre va ser afusellat a Montjuïc.“Fa 80 anys, el president Companys va ser detingut a la Bretanya per la policia militar nazi, en col·laboració amb els serveis d’espionatge espanyols. Fa ja uns anys, França i Alemanya van disculpar-se al poble de Catalunya per aquests fets. Espanya, no”, va ser el missatge que va penjar a Twitter el president de la Generalitat, Quim Torra, mentre que Carles Puigdemont també va recordar l’aniversari amb una altra piulada: “Lluís Companys, president de Catalunya que havia anat a l’exili per preservar el govern i les institucions dissoltes pel franquisme, va ser detingut per la policia alemanya, la força ocupant de França, fa 80 anys. La seva execució va ser un crim que mai no oblidarem.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona