Política

Una màquina de conspiració

Les teories sobre poders ocults promogudes pel moviment QAnon guanyen adeptes entre la ultradreta

Tot i no donar-hi suport explícit, Trump n’ha difós missatges i vídeos més d’un centenar de vegades

Tot va començar amb un missatge estrany d’un usuari anònim en un fòrum obscur d’internet: Wayfair, una empresa de venda de mobles i parament de la casa, és en realitat una xarxa de tràfic de nens. La prova: el preu desorbitat d’uns armaris. Com s’entendria que un moble valgui milers de dòlars si no és perquè dins hi ha un infant –el nom del qual és el mateix del model d’armari– víctima d’una trama criminal?

El cas de Wayfair és un dels últims escenaris promoguts per QAnon, un nou corrent de teories de la conspiració que està guanyant adeptes als EUA: incorpora a poc a poc l’opinió pública i, el que és més important, sedueix figures properes a la Casa Blanca.

Travis View, expert i presentador del podcast QAnon Anonymous, els definia així en una entrevista recent: “Bàsicament, és una teoria de la conspiració molt elaborada, i podríem dir que fins i tot un moviment extremista domèstic, que sosté que el món està dominat per una camarilla de pedòfils satànics que ho controla tot (els mitjans de comunicació, la política, l’oci); tots els nivells de poder.”

L’FBI, en un memoràndum intern, va qualificar l’any passat el moviment QAnon d’amenaça de terrorisme interior. No es queden aquí: els seus seguidors estan convençuts que Trump, gairebé com un elegit diví, combat aquest grup de poder amb l’ajuda de Q, una figura de caràcter militar i espia amb accés a documents secrets que lluita contra el deep state, les clavegueres del poder.

Q, personatge anònim a fòrums com 4chan, 8chan o 8kun, publica regularment des de l’octubre del 2017 missatges críptics amb imatges estranyes i teories impossibles que entren ràpidament en el discurs d’una comunitat que creix en nombre de seguidors fidels. Adrienne LaFrance, en un extens i recent article a la revista The Atlantic, ho comparava al “naixement d’una nova religió”.

Efecte ‘pizzagate’

En uns Estats Units (i un món) on la realitat cada vegada té menys adeptes i els fets i dades, menys importància, QAnon té molt camp per créixer i difondre’s. Els avantatges que dona internet són fonamentals.

Al març, un 76% dels nord-americans deien no tenir ni idea de què era QAnon ni haver-ne sentit mai a parlar. Només un minúscul 3% assegurava conèixer-ne “molt” el significat. Però cada vegada el seu discurs és més present a l’opinió pública nord-americana, especialment en els sectors ultraconservadors, amplificats per l’altaveu més poderós del país: Donald Trump.

Abans que la pandèmia del coronavirus posés fi a la campanya electoral cap a les presidencials de novembre, no era gens estrany veure grans lletres Q als mítings de Trump, seguidors vestits amb samarretes amb imatges del moviment, pancartes amb eslògans i referències a QAnon o exposant algunes de les teories de la conspiració.

Tot i que la Casa Blanca no s’ha pronunciat directament respecte a cap de les teories difoses per QAnon, el president ha repiulat als seus milions de seguidors més de 160 imatges i vídeos del moviment, donant-hi exposició d’una dimensió estratosfèrica i, indirectament, una validesa i corroboració oficial.

Trump ho utilitza com a element justificador de tota la mania persecutòria que té, les múltiples caceres de bruixes de les quals se sent protagonista: tot té sentit si l’enemic a combatre és un poder ocult que mou els fils del món, un establishment contra el qual el president va prometre lluitar des de l’inici de la seva carrera política.

Les teories de la conspiració s’escampen i, tot i que són minoritàries, cada cop són més presents, i es tem que pugui haver-hi un incident com el Pizzagate, quan un home va entrar amb un rifle en una pizzeria de Washington creient que, al soterrani (inexistent) del local, el Partit Demòcrata hi amagava una xarxa pedòfila.

L’auge de QAnon és preocupant, tant que fins i tot Twitter, en una acció sense precedents, va decidir bloquejar més de 7.000 comptes vinculats al moviment i limitar-ne la difusió a més de 150.000. “Hem deixat clar que emprendríem accions contundents sobre comportament amb potencial per fer mal offline”, va dir la xarxa social.

LES XIFRES

76
per cent
dels nord-americans deien no tenir ni ida de què era QAnon ni haver-ne sentit mai a parlar.

LA XIFRA

160
són les imatges i vídeos
de QAnon que el president Trump ha repiulat als seus milions de seguidors.

LA FRASE

160
imatges i vídeos
de QAnon ha repiulat el president Trump als seus milions de seguidors.
És una teoria de la conspiració que sosté que el món el controla una camarilla de pedòfils satànics
Travis View
EXPERT I PRESENTADOR DEL podcast QAnon Anonymous

Amb la mirada posada al Congrés

Víctor Sancho

L’auge de QAnon entre sectors de la ultradreta nord-americana ha penetrat també en l’àmbit polític. A banda del suport indirecte però implícit del president, Donald Trump, d’alguns dels seus familiars i persones properes al mandatari, més de mig centenar de seguidors d’aquest nou moviment es van presentar a les primàries republicanes per ocupar càrrecs de congressista a Washington, defensant les teories de la conspiració, utilitzant les seves imatges i afavorint-ne la difusió. Una quinzena d’aquests candidats va aconseguir guanyar les primàries i apareixeran aquest novembre a les butlletes de votació en estats com ara Colorado o Geòrgia. Alguns d’aquests candidats s’han distanciat del moviment però d’altres, especialment un parell en districtes clarament favorables als republicans, continuen defensant-lo. I és probable que arribin al Congrés, fet que suposaria un repte al Partit Republicà. L’aterratge al Capitoli, a més, els donaria un potent altaveu per difondre les seves teories.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona