Política

Segon dia de protestes pacífiques multitudinàries contra Lukashenko

La líder opositora Svetlana Tijanovskaya es mostra disposada per liderar Bielorússia

El president de Bielorússia, Alexander Lukashenko, ha protagonitzat aquest dilluns una tibant trobada amb obrers en vaga que li han dedicat crits de “Vés-te’n!”, l’endemà d’una gegantina manifestació per a exigir-li que abandoni el poder, lloc que ocupa des de 1994.

Segons informa France Presse, milers de manifestants s’han congregat davant una fàbrica de tractors i la fàbrica de vehicles pesants (MZKT) a la capital del país, Minsk, així com al costat de la seu de la televisió governamental. Els manifestants onejaven banderes blanques i vermelles de l’oposició i cridaven consignes com ara “no oblidarem, no perdonarem”.

Milers d’empleats de la fàbrica MTZ, una de les més grans del país, van parar de treballar i es van sumar a la protesta.

Lukashenko va intentar justificar la repressió de la setmana passada de la qual s’acusa la policia mentre la multitud continuava cridant “Vés-te’n!” adreçat al cap de l’Estat, que al final de la seva intervenció va aparèixer molt enfadat en imatges difoses per les xarxes socials.

Aquestes escenes recordaven, guardant les distàncies, les viscudes per un altre dictador –el romanès Ceaucescu– que durant un míting per reforçar el seu govern, la convocatòria se li va girar en contra i va acabar amb la caiguda del règim.

Per la seva banda, en un missatge gravat a Lituània, la líder de l’oposició Svetlana Tijanovskaya diu estar disposada a liderar Bielorússia i ha demanat la creació d’un marc legal que pugui garantir que es puguin celebrar noves eleccions justes. Al missatge, la líder opositora ha instat les forces policials a abandonar el govern assegurant que el seu comportament passat serà perdonat si l’abandonen ara. De fet, la violència de la policia ha atret la gent al costat de l’oposició.

Tijanovskaya era fa uns mesos totalment nova en política. Professora d’idiomes, la seva entrada en la carrera electoral va ser accidental. Es va presentar després que altres candidats, inclòs el seu marit, fossin arrestats o haguessin d’abandonar el país.

Actualment es troba refugiada a Lituània després d’haver rebut amenaces, segons explica el seu entorn. Van ser precisament aquestes pressions les que suposadament estaven darrere dels missatges contradictoris que va donar en la seva fugida, demanant als manifestants que no s’enfrontessin a la policia ni acudissin a les places.

Ara, després de donar suport a les últimes marxes, Tijanovskaya reclama l’organització d’eleccions lliures i netes i l’alliberament dels presos polítics. Està creant un comitè per a organitzar el traspàs de poder.

Lukashenko, que sembla cada cop més acorralat, va amenaçar dissabte amb la possibilitat d’una intervenció russa i va assegurar que el president rus, Vladimir Putin, li havia ofert “ajuda” per a preservar la seguretat de Bielorússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona