Política

La Mesa no destitueix Muro i JxCat es queda sol en l’intent de cessar-lo en el càrrec

Cap grup dona suport a la proposta feta a la reunió i el secretari general aprofita la reunió per defensar-se

El secretari general del Parlament, Xavier Muro, no serà destituït del seu càrrec. JxCat ha portat a la reunió de la Mesa del Parlament, tal i com havia anunciat, la seva proposta perquè sigui desposseït del seu càrrec després d’haver-se negat a publicar íntegrament les resolucions aprovades al ple sobre la monarquia per no contradir les instruccions i advertències del Tribunal Constitucional. JxCat, però, no ha aconseguit el suport de cap de les formacions de la cambra i la seva iniciativa ha quedat desestimada sense ni tan sols ser votada, segons fonts de la Mesa. La reunió, celebrada telemàticament, ha estat aprofitada per Muro per defensar el seu paper i exposar els motius legals i d’advertències que el van portar a actuar així.

La Mesa s’ha reunit aquest dimarts al matí per videoconferència i, com passa habitualment, hi ha assistit també els partits sense representació amb veu però sense vot. Com passa també sempre, Muro ha estat a la reunió, i davant la crítica per la seva actuació amb les resolucions sobre la monarquia i la petició de JxCat perquè cessi en el seu càrrec, ha optat per defensar-se. El secretari general ha volgut explicar que ell és el responsable de les publicacions al BOPC i que, segons el seu criteri, la Mesa o els seus membres no podrien substituir-lo en aquesta tasca. I és que Muro, com ja havia defensat anteriorment i també al propi BOPC, considera que és el seu “deure impedir qualsevol actuació que incompleixi les interlocutòries del TC” i els advertiments que el tribunal li ha fet directament.

Fonts de la Mesa han explicat també que després que cap partit hagi donat suport explícit al cessament de Muro, el president del Parlament, Roger Torrent, ha volgut tancar el debat lamentant la situació produïda. En aquest sentit, ha garantit que mentre sigui president se seguiran admetent a tràmit totes les iniciatives dels grups perquè sempre ha mantingut que en un Parlament s’hi ha de poder parlar de tot. Malgrat això, ha denunciat “la persecució del sistema judicial espanyol al dret a la representació política i a la llibertat d’expressió” i ho ha considerat “incompatible amb un sistema democràtic” i que, en aquest cas, a més, “afecta a polítics i també amenaça a funcionaris”.

Així, Torrent ha dit a la Mesa que creu que els polítics han d’assumir les conseqüències de les seves decisions, “encara que tinguin un elevat cost personal, però no es pot exigir als funcionaris que entomin els costos de la repressió per decisions que prenen els polítics”, tal i com apunten les mateixes fonts. “És molt greu que no es publiquin íntegrament resolucions aprovades pel Ple del Parlament, però la culpa de que això passi és del TC que amenaça treballadors públics amb conseqüències penals si desenvolupen les seves funcions”, ha reiterat Torrent, tornant a l’argument que ja havia explicat anteriorment.

Ja abans de la celebració de la Mesa els partits constitucionalistes s’havien mostrat completament contraris a la destitució de Muro i li havien donat suport. Des d’ERC i la CUP, tot i ser contraris a que les resolucions no es puguin publicar íntegrament, havien demanat no apuntar als treballadors del Parlament i ja havien manifestat la seva incomoditat amb la petició de JxCat. Des de la CUP, però, sí eren favorables a que els membres de la Mesa assumissin una eventual publicació íntegra dels textos malgrat el criteri dels tècnics per l’avís judicial.

D’altra banda, diversos diputats d’ERC han carregat contra JxCat i el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, que és diputat de la formació, per haver intentat cessar el secretari general de la cambra, Xavier Muro.

Un cop la Mesa ha desestimat aquest dimarts la petició de JxCat, alguns dels seus diputats, com el mateix Costa, han acusat ERC d’“alinear-se” amb Cs i el PSC per “avalar la censura”.

la qual cosa ha provocat la reacció d’ Muro no va publicar íntegrament les resolucions aprovades al ple sobre la monarquia ja que va considerar que contravenien resolucions i sentències del Tribunal Constitucional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona