Política

Kamala Harris fa història com la primera dona negra vicepresidenciable

La senadora emprèn el camí com a número dos de la candidatura de Biden en les presidencials carregant contra el racisme als EUA

Obama ataca Trump amb duresa

L’endemà del centenari del dret al sufragi femení als Estats Units i en un any en què ha renascut la reclamació de la justícia racial, la senadora Kamala Harris va fer història acceptant la nominació del Partit Demòcrata a la vicepresidència. Harris és la primera dona negra (i amb orígens asiàtics) a formar part d’una fórmula electoral, una fita sense precedents, responsabilitat que va aprofitar per, en el seu primer discurs, carregar contra el racisme sistèmic als Estats Units, per al qual “no hi ha vacuna”, i per insistir, com ha estat fent tot el Partit Demòcrata durant aquesta setmana de convenció, en la urgència i el “punt d’inflexió” que suposen les eleccions del novembre.

“El fet que jo sigui aquí aquesta nit és el testimoni de la dedicació de generacions anteriors a mi, dones i homes que van creure fermament en la promesa d’igualtat, llibertat i justícia per a tothom”, va dir, ja coronada com a mà dreta de l’exvicepresident Joe Biden, conscient de la fita que ha assolit i compromesa a fer el que calgui per canviar el rumb del país.

Era evident que Harris atacaria Donald Trump, a qui va acusar de ser un president “que transforma les tragèdies en armes polítiques” i que ha dut el país al “caos” per culpa de la seva incompetència i insensibilitat. Però qui va llançar més dards contra l’actual inquilí del Despatx Oval va ser el seu predecessor, Barack Obama, que, en un discurs sense precedents, per la duresa i l’absència de filtres, va acusar l’actual mandatari de “destrossar la democràcia si és el que cal per guanyar”.

“No ha demostrat que es prengui la feina seriosament, ni que senti el pes del càrrec. No ha mostrat interès per posar-se a treballar, per buscar punts de trobada, per utilitzar el magnífic poder del càrrec per ajudar algú més enllà d’ell mateix o els seus amics ni per tractar la presidència com una cosa diferent d’un reality show qualsevol que pugui fer servir per obtenir l’atenció que anhela”, va etzibar.

Va ser un discurs electoral que semblava més un missatge a la nació, en el qual va disseccionar els perills que ha provocat Trump amb les seves polítiques, i un advertiment del que pot passar si se li concedeixen quatre anys més de poder. Per Obama, està en joc “la democràcia” nord-americana, i d’aquí ve el prec insistent durant tota la vetllada de la necessitat de sortir a votar.

El cas de Hillary Clinton

“Passi el que passi, voteu com si les nostres vides estiguessin en joc, perquè hi estan”, va reforçar l’exsecretària d’Estat Hillary Clinton, excandidata presidencial demòcrata el 2016 i imatge viva de les conseqüències de no mobilitzar els votants necessaris per arribar a la Casa Blanca.

Després de dues nits dedicades a la unitat, a la creació d’una àmplia coalició de votants per donar suport a Biden, la tercera jornada va ser una mirada al futur, a les promeses electorals que la dupla demòcrata proposa per “reconstruir millor” el país, una idea que s’ha convertit en eslògan de la campanya.

Aquesta matinada, com a colofó de la convenció virtual, estava previst que Biden acceptés la nominació a la presidència dels Estats Units.

Detingut per frau l’exideòleg del president

Steve Bannon, exassessor de Trump i un dels ideòlegs de l’extrema dreta populista que el va impulsar a la Casa Blanca, va ser detingut ahir acusat d’estafar centenars de milers de persones a través de Nosaltres Construïm el Mur, una campanya fraudulenta que va recaptar 25 milions de dòlars per construir amb capital privat el mur entre els Estats Units i Mèxic, promesa estel·lar de Trump durant la campanya del 2016. Segons l’acusació, Bannon s’hauria embutxacat fins a un milió de dòlars a través d’una xarxa de fundacions i empreses fantasma coordinada per tres socis més, també acusats i detinguts.

Bannon, que va assessorar Vox, s’afegeix a la desena de principals assessors del president acusats o empresonats per delictes que van des del frau fiscal i bancari fins al blanqueig de diners i la manipulació de testimonis; la majoria, per actes sense relació amb la feina en la campanya de Trump.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona