Política

Califòrnia crema com mai mentre el sud dels EUA es prepara per a dos huracans

Set morts en incendis que han arrasat més de 400.000 hectàrees

El golf de Mèxic afronta l’impacte de dues tempestes alhora 15 anys després del ‘Katrina’

Els desastres naturals estan colpejant els Estats Units. A la costa oest, gairebé mig miler d’incendis arrasen Califòrnia, focs que els bombers són incapaços de controlar i que ja han cremat desenes de milers d’hectàrees. Segons dades oficials i els recomptes dels mitjans de comunicació, hi han mort almenys 7 persones, i unes 250.000 han estat evacuades.

Dos dels incendis, batejats com LNU i SCU, figuren entre els tres més grans de la història. Es calcula que n’hi ha més de mig miler encara actius per tota la geografia californiana, provocats per una combinació entre una onada de calor sense precedents (fa una setmana, la Vall de la Mort va registrar temperatures de fins a 54 graus centígrads) i els milers de llamps que han caigut en les recents tempestes elèctriques.

Dimarts passat el governador de Califòrnia va declarar l’estat d’alarma i aquest cap de setmana la Casa Blanca ha emès el permís per enviar recursos econòmics extres per lluitar contra els incendis.

La batalla contra les flames és més difícil del que s’esperava, no només per la virulència del foc i les condicions que es viuen sobre el terreny, sinó també perquè la pandèmia de coronavirus afecta la quantitat de recursos materials i humans que es poden desplegar. Actualment, hi ha uns 13.000 bombers fent tasques d’extinció, amb torns de fins a 24 hores, però les autoritats no poden disposar de presoners que normalment estan autoritzats a ajudar en la lluita contra incendis, per por de contagis massius.

Evacuació en pandèmia

Les previsions meteorològiques no donen esperança, ja que s’espera que en les pròximes hores continuïn les tempestes “seques”, amb més llamps i poca pluja, que podrien encendre més focus.

Mentrestant, al sud, al golf de Mèxic, ja han començat els preparatius per minimitzar els danys que pot causar el tàndem de potencials huracans que està previst que arribin a la regió avui mateix. Les per ara tempestes tropicals Marco i Laura ja han passat pel Carib i es dirigeixen cap a l’àrea entre Texas i Louisiana. Amenacen de tocar terra sent huracans de categoria 1 i 2 –respectivament–, el que significa vents superiors als 177 km per hora i més que probables inundacions per tota la costa.

Que dues tempestes d’aquest calibre amenacin alhora una mateixa zona –hi podrien impactar amb menys de 48 hores de diferència– és una situació única i històrica, que arriba 15 anys després del devastador huracà Katrina, que va causar més de 1.800 morts. Desenes de milers de persones ja han començat l’evacuació, un repte en plena pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona