Política

ERC demana un canvi d’actitud amb Catalunya a Sánchez per donar suport als pressupostos

Aragonès recorda que els acords d’investidura no s’han complert i per això és “difícil” que es pugui arribar a nous pactes com els pressupostos

El vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha reclamat al govern espanyol “un canvi d’actitud amb Catalunya i el conflicte polític” com a condició ’sine qua non’ per donar suport al seu projecte de pressupostos estatals.

Aragonès s’ha pronunciat així en la conferència Recuperació econòmica. Posant les bases a la Catalunya de l’any 2030, en el marc del cicle de ponències Repensem l’Empordà, organitzat per l’Associació d’Empresàries i Directives de l’Empordà.

El dirigent d’ERC considera que els acords de la investidura “per abordar el conflicte per la via política i no judicial ni penal” no s’han complert, de manera que és “difícil d’imaginar” que es pugui arribar a nous acords com els pressupostos “si els primers no es van complir”.

Segons el també conseller d’Economia, el Govern central “ha perdut crèdit” que ha de “treballar per recuperar” amb els republicans, ja que davant la taula de diàleg “van arrossegant els peus”.

“La qüestió catalana no és qüestió penal sinó política, és complicat d’afrontar i llarg però s’ha d’afrontar. És l’essencial de l’acord d’investidura”, ha explicat.

En relació als recursos pel tercer grau denegat als presos polítics, Aragonès ha dit que “la venjança no pot seguir dirigint el poder judicial”. “El Govern espanyol ha de revertir la situació i fer passos endavant”, ha afegit.

Així mateix, ha dit que “ha de tenir en compte” Sánchez que serien pressupostos diferents, “més a la dreta” o “més a l’esquerra”, si pretén acordar-los amb socis com Ciutadans o amb formacions com la seva.

Estat d’alarma

D’altra banda, sobre l’anunci del president de Govern espanyol, Pedro Sánchez, de donar la possibilitat a les CCAA d’impulsar l’Estat d’alarma als seus territoris, Aragonès ha apuntat que “no és res que no estigui ja previst en la normativa”.

“La pregunta és per què no ho va fer ja a l’abril o maig quan li demanàvem una gestió més descentralitzada”, ha apuntat.

Per contra, sí que ha demanat Aragonès al Govern espanyol que assumeixi les seves “responsabilitats” a l’hora d’allargar els ERTO i de posar en marxa prestacions per a les persones que no puguin treballar perquè hagin de quedar-se a casa per quarantena de fills o dependents.

“Que el Govern central faci la seva feina que nosaltres ja farem la nostre”, ha dit.

“De vegades el Govern d’Espanya és hàbil traspassant la responsabilitat del que li toca a altres”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BLANES

La CUP reclama actuar amb urgència per protegir el delta de la Tordera

BLANES
estat espanyol

Feijoo acusa Sánchez d’haver pres el pèl als espanyols

Barcelona
política

Allau de crítiques des de Catalunya a Sánchez per la seva “comèdia”

barcelona
escòcia

Yousaf dimiteix com a primer ministre escocès i accentua la crisi de l’SNP

barcelona
estat espanyol

La Comissió Europea evita pronunciar-se sobre la decisió de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El PSOE diu que amb la continuïtat de Sánchez “guanya la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Sánchez no dimiteix i seguirà de president

madrid
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona
guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona